Sataraš, recept za najbrži ručak
Sataraš je tradicionalno jelo koje se pravi od povrća, najčešće paradajza, paprike i crnog luka. Evo jednostavnog recepta za pripremu sataraša:
Sataraš recept
Sastojci:
- 3-4 velika paradajza (oko 600-800 g), oguljena i iseckana
- 2 crvene paprike, očišćene i iseckane
- 1 crni luk, iseckan
- 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2-3 kašike maslinovog ulja ili drugog ulja po izboru
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica suve majčine dušice (opciono)
- 1 kašičica šećera (opciono, za balansiranje kiselosti paradajza)
- Svež peršun ili bosiljak za garniranje (opciono)
Uputstvo:
- Priprema povrća: Operite i oljuštite paradajz. Isecite ga na male komade. Očistite paprike i isecite ih na tanke trakice. Isecite crni luk i beli luk.
- Prženje luka: U velikoj tiganju zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast i mek.
- Dodavanje paprike: Dodajte iseckane paprike u tiganj i pržite još nekoliko minuta dok ne omekšaju.
- Dodavanje paradajza: Dodajte iseckani paradajz u tiganj. Promešajte sve sastojke i pustite da se dinsta na srednje niskoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno mešajući.
- Začinjavanje: Dodajte sitno iseckani beli luk, so, biber i, ako koristite, suvu majčinu dušicu. Ako je paradajz previše kiseo, dodajte kašičicu šećera kako biste balansirali ukus.
- Dinstanje: Nastavite da kuvate dok povrće ne postane potpuno mekano i dok se ukusi ne sjedine. Ako je potrebno, dodajte malo vode ako vam se čini da je sataraš previše gust.
- Završavanje: Na kraju, dodajte svež peršun ili bosiljak ako želite. Poslužite toplo.
Sataraš možete servirati kao prilog uz meso, pored testenine, riže ili čak kao samostalno jelo uz hleb. Uživajte u ovom ukusnom i jednostavnom jelu!
No Comment! Be the first one.