Sezona je kukuruza – isprobajte ova dva slasna recepta
Leto je u punom jeku, što znači da je sezona kukuruza stigla i da je pravo vreme da u njoj uživamo bez griže savesti. Kukuruz nas uvek vraća u bezbrižno detinjstvo i letnje raspuste kada smo kod bake jeli kuvane purenjake i pečene pecare. Kao odrasli, sada ga pripremamo na roštilju kao obavezni prilog mesnim specijalitetima i grilovanom povrću. Ipak, iako je kukuruz sam po sebi ukusan u bilo kojoj varijanti, leto je odlična prilika da eksperimentišete i od njega napravite malo drugačija, zanimljiva jela.
Zato vam danas donosimo dva recepta kojima ćete oduševiti svoje ukućane i goste na letnjoj zabavi!
Kukuruz na žaru sa limetom i sirom
Potrebno je:
- 1/4 šolje majoneza,
- 1 kašičica rendane kore limete,
- 1/4 kašičice čilija u prahu,
- so,
- 1/2 šolje feta sira,
- 4 klipa kukuruza.
Priprema:
U činiji izmešajte majonez, narendanu limetinu koricu, čili i malo soli. Feta sir izmrvite i pospite po tanjiru. Ispecite kukuruz na roštilju. Premažite kukuruz prethodno izmešanom smesom, pa ga zatim uvaljajte u sir i poslužite.
Kiš sa kukuruzom i piletinom
Potrebno je:
Za testo:
- 250 g brašna,
- 120 g maslaca,
- 2 kašike pavlake,
- 1 jaje
Za fil:
- 1 pileći file srednje veličine,
- 1 luk,
- 2 kašike kukuruza iz konzerve,
- 1 kašičica mešavine suvog začina
Za preliv:
- 3 jaja,
- 1/2 čaše pavlake,
- 50 g rendanog trapista
Priprema:
Sastojke za testo pomešajte, dobro umesite i ostavite u frižideru barem pola sata. Naseckajte pileći file na kockice, luk naseckajte na sitno. Zagrejte ulje, propržite luk, pa kada dobije zlatnu boju dodajte pileći file i propržite ga na luku. Kada je piletina gotova dodajte kukuruz i promešajte. Kada je testo odmorilo, razvaljajte ga na oko dva centimetra debljine, pa ga rasporedite po okruglom plehu. Pre toga lim pouljite i pobrašnite ili stavite papir za pečenje. Zagrejte rernu na 200 stepeni i testo pecite oko deset minuta. Izvadite testo iz rerne i na njega ravnomerno rasporedite fil. Umutite sastojke za preliv, prelijte preko fila, posipajte sa rendanim sirom i pecite na 200 stepeni dok se kiš ne zarumeni.
Naslovna fotografija: Bakd&Raw by Karolin Baitinger on Unsplash