Slasni voćni kolač pun letnjih ukusa koji se topi u ustima
Leto donosi obilje sočnih, ukusnih plodova koji nas prosto mame da od njih napravimo ukusne poslastice i maksimalno uživamo bez griže savesti. Hrskave kruške, osvežavajuće breskve i nektarine, kiselkaste borovnice, maline i kupine…. Opcija je toliko, pa kako se odlučiti za samo jedno voće? Zbog toga smo danas za vas priremili recept za savršeno mekan i sočan kolač pun najrazličitijeg voća, koji se topi u ustima i kome niko neće odoleti.
Potrebno je:
za testo:
- 200 g pšeničnog brašna
- 80 g šećera
- 125 g omekšalog putera
- 1 jaje
za nadev:
- 300 g marcipana
- 150 g omekšanog putera
- 2 supene kašike šećera u prahu
- 2 jaja
- 1 žumance
- razno voće (kruške, šljive, maline, trešnje, nektarine, kajsije, kupine…)
za glazuru:
- 1 belance
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Prosejte brašno u veliku posudu. Dodajte šećer, puter i jaje i formirajte homogenu pastu, pa stavite testo u frižider na najmanje 1 sat.
Razvaljajte testo pomoću oklagije tako da pokrijete unutrašnjost kalupa ili tepsije za pečenje. Zagrejte rernu na 180°C.
Marcipan krupno izrendajte i pomešaje sa puterom i šećerom. Dodajte dva jajeta, jedno po jedno, zajedno sa žumancetom (belance ostavite za glazuru). Mešajte da dobijete glatku pastu, pa je ravnomerno nanesite preko kore.
Voće isecite na komade (bobice ostaju cele) i poređajte ih preko fila (paste od marcipana). Pecite oko 35 minuta ili dok kolač ne dobije lepu zlatnožutu boju.
U međuvremenu pomešajte belance i šećer u prahu. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi, pa ga isprskajte ovom smesom tako da dobijete nepravilne šare. Isecite, poslužite i uživajte. Bon appetit!
Izvor: Elle France