• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava“ je nešto što ćemo dugo pamtiti

CityMagazine
16.07.2022. 3 Mins Read Restorani

Fine Dining postaje realnost srpskih restorana i sa pojavom vesti o pojavljivanju Mišelinovih zvezdica kod nas, ovaj talas će možda i prestići onaj klasičan običaj neprijatno velikih porcija, koji je toliko godina podržavan kod nas. Prisustovali smo jednoj takvoj „finoj večeri“ u organizaciji „Vile Gospava“.

„Vila Gospava“ je jedan od prestižnijih beogradskih restorana, koji se izdvaja drugačijim ambijentom, ali i unikatnom kuhinjom. U saradnji sa italijanskom grupacijom Chief for Life koju isključivo vode Mišelinovi kuvari, napravili su jedinstveno gastronomsko iskustvo koje su nam priredili cenjeni Šefovi kuhinje, gosti iz Breše – Ljubica Komlenići i Debora Masari, uz domaćina Bojana Lacmanovića.

Šefovi kuhine/foto: Andrej Nihil

Fantastična gala večera bila je sastavljena od pet jela i naravno deserta. Na meniju su bili Hrskava hobotnica na pireu od belog celera sa sosom od žutog paradjza, a zatim i Black Angus sa Beluga kavijarom.

Povezani članci

Restoran u kome vas vređaju: Ljudi plaćaju za lošu uslugu i dolaze ponovo

Mišelin vodič za Beograd predstavlja 17 restorana u svom novom izboru za 2023. godinu

hobotnica na pireu od belog celera sa sosom od žutog paradjza/foto: Andrej Nihil
black angus sa beluga kavijarom/foto: Andrej Nihil

Nakon toga su stigli Ravioli sa jastogom u ribljoj čorbi, da bi se nadovezali na Brancin iz Kanaria, žele od graška i vićentinski sos. Za kraj je stigao i Teleći osebuko na kremi od kukuruznog brašna, a onda i desert – Tiramisu Debora Masari by Ignio Masari Alta Pasricceria.

ravioli sa jastogom u ribljoj čorbi/foto: Andrej Nihil
brancin iz kanaria žele od graška i vićentinski sos/ foto: Andrej Nihil

Ne postoje reči koje mogu da opišu ovaj sudar ukusa koji harmonično teče kroz vas. Troje šefova se zaista potrudilo da ovo ne bude bilo koje obično veče u restoranu. Debora Masari je ćerka maestra masarija koji decenijama u Breši vodi jednu od najboljih poslastičarnica na svetu, a recept za tiramisu se u njenoj porodici prenosi s kolena na koleno.

teleći osobu na krmei od kukuruznog brašna/foto: Andrej Nihil
tiramisu debora masari by Ignio Masari Alta Pasricceria/ foto: Andrej Nihil

Iz „Vile Gospave“ su nam još rekli da je Srbija još uvek na začetku razvoja gastronomske fine dining scene, ali da će tome svakako pomoći i to što se očekuje dolazak Mišelinovih zvezdica u našu zemlju.

Jedna od kuvarica koja radi sa takvim restoranima je i Ljubica Komlenić. Široj javnosti je možda poznatija kao osoba koja se brine o ishrani Novaka Đokovića. Ona nam je rekla da za poboljšanje kulture fine dining-a, potrebno je da se kuvari uključe sto posto u toku večere i da gostima objašnjavaju šta rade i približe im ceo proces. A on ume da bude jako dugačak i kompleksan.

Vila Gospava/ foto Andrej Nihil

– „Iza svakog jela postoji studija. Ako poslužite brancin, vi morate da znate kako se on hrani, gde živi, da li njegova koža proizvodi negativan ili pozitivan holesterol. Moramo da znamo da radimo na određenim temperaturama, odnosno kako se koje povrće ili životinja ponaša na nekoj temperaturi. Ili, na primer, hobotnica koju ste večeras jeli, moramo da poznajemo njenu strukturu i kolagen. Sve su to neke stvari koje moraju prvo da se obrade da bi vi večeras sve to dobili za stolom“, ispričala nam je ova genijalna kuvarica.

Kako su nam rekli u samoj Vili na kraju, ova večera je na neki način najava jednog većeg događaja koji će se dešavati na jesen u Beogradu. Sa mnogo većim brojem gostiju, ali i većim brojem Mišelinovih kuvara.

Naslovna fotografija: Vila Gospava /Andrej Nihil

Tags:

fine diningmišelinove zvezdicevila gospava

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Recept za omlet potiče iz 14. veka, a u Japanu i Španiji ga prave sasvim drugačije nego kod nas

Next

Slasni voćni kolač pun letnjih ukusa koji se topi u ustima

Next
18.07.2022.

Slasni voćni kolač pun letnjih ukusa koji se topi u ustima

Previews
15.07.2022.

Recept za omlet potiče iz 14. veka, a u Japanu i Španiji ga prave sasvim drugačije nego kod nas

Najnovije

Pesma našeg kandidata za odlazak na Evroviziju već postala hit u Hrvatskoj
CityMagazine
Vikend preporuke 3-5.2.
CityMagazine
Otkrivamo nova imena Arsenal festa 2023: Clutch, Dubioza kolektiv, Nemanja Radulović, Pendulum DJ set…
CityMagazine
Napravljena je muzička podloga za Skupštinu: Vučić i Slavnić su vokali, a metal fanovi mogu da budu zadovoljni
CityMagazine
Kako došlo, tako i otišlo: Netfliks izbrisao pravila za deljenje naloga
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖