• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti

Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava” je nešto što ćemo dugo pamtiti

CityMagazine
16.07.2022. 3 min Restorani

Fine Dining postaje realnost srpskih restorana i sa pojavom vesti o pojavljivanju Mišelinovih zvezdica kod nas, ovaj talas će možda i prestići onaj klasičan običaj neprijatno velikih porcija, koji je toliko godina podržavan kod nas. Prisustovali smo jednoj takvoj „finoj večeri” u organizaciji „Vile Gospava”.

„Vila Gospava” je jedan od prestižnijih beogradskih restorana, koji se izdvaja drugačijim ambijentom, ali i unikatnom kuhinjom. U saradnji sa italijanskom grupacijom Chief for Life koju isključivo vode Mišelinovi kuvari, napravili su jedinstveno gastronomsko iskustvo koje su nam priredili cenjeni Šefovi kuhinje, gosti iz Breše – Ljubica Komlenići i Debora Masari, uz domaćina Bojana Lacmanovića.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
Šefovi kuhine/foto: Andrej Nihil

Fantastična gala večera bila je sastavljena od pet jela i naravno deserta. Na meniju su bili Hrskava hobotnica na pireu od belog celera sa sosom od žutog paradjza, a zatim i Black Angus sa Beluga kavijarom.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
hobotnica na pireu od belog celera sa sosom od žutog paradjza/foto: Andrej Nihil
Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
black angus sa beluga kavijarom/foto: Andrej Nihil

Nakon toga su stigli Ravioli sa jastogom u ribljoj čorbi, da bi se nadovezali na Brancin iz Kanaria, žele od graška i vićentinski sos. Za kraj je stigao i Teleći osebuko na kremi od kukuruznog brašna, a onda i desert – Tiramisu Debora Masari by Ignio Masari Alta Pasricceria.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
ravioli sa jastogom u ribljoj čorbi/foto: Andrej Nihil
Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
brancin iz kanaria žele od graška i vićentinski sos/ foto: Andrej Nihil

Ne postoje reči koje mogu da opišu ovaj sudar ukusa koji harmonično teče kroz vas. Troje šefova se zaista potrudilo da ovo ne bude bilo koje obično veče u restoranu. Debora Masari je ćerka maestra masarija koji decenijama u Breši vodi jednu od najboljih poslastičarnica na svetu, a recept za tiramisu se u njenoj porodici prenosi s kolena na koleno.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
teleći osobu na krmei od kukuruznog brašna/foto: Andrej Nihil
Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
tiramisu debora masari by Ignio Masari Alta Pasricceria/ foto: Andrej Nihil

Iz „Vile Gospave” su nam još rekli da je Srbija još uvek na začetku razvoja gastronomske fine dining scene, ali da će tome svakako pomoći i to što se očekuje dolazak Mišelinovih zvezdica u našu zemlju.

Jedna od kuvarica koja radi sa takvim restoranima je i Ljubica Komlenić. Široj javnosti je možda poznatija kao osoba koja se brine o ishrani Novaka Đokovića. Ona nam je rekla da za poboljšanje kulture fine dining-a, potrebno je da se kuvari uključe sto posto u toku večere i da gostima objašnjavaju šta rade i približe im ceo proces. A on ume da bude jako dugačak i kompleksan.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo Fine dining-a u „Vili Gospava" je nešto što ćemo dugo pamtiti
Vila Gospava/ foto Andrej Nihil

– „Iza svakog jela postoji studija. Ako poslužite brancin, vi morate da znate kako se on hrani, gde živi, da li njegova koža proizvodi negativan ili pozitivan holesterol. Moramo da znamo da radimo na određenim temperaturama, odnosno kako se koje povrće ili životinja ponaša na nekoj temperaturi. Ili, na primer, hobotnica koju ste večeras jeli, moramo da poznajemo njenu strukturu i kolagen. Sve su to neke stvari koje moraju prvo da se obrade da bi vi večeras sve to dobili za stolom”, ispričala nam je ova genijalna kuvarica.

Kako su nam rekli u samoj Vili na kraju, ova večera je na neki način najava jednog većeg događaja koji će se dešavati na jesen u Beogradu. Sa mnogo većim brojem gostiju, ali i većim brojem Mišelinovih kuvara.

Naslovna fotografija: Vila Gospava /Andrej Nihil

Oznake:

fine diningmišelinove zvezdicevila gospava

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Recept za omlet potiče iz 14. veka, a u Japanu i Španiji ga prave sasvim drugačije nego kod nas
Prethodni

Recept za omlet potiče iz 14. veka, a u Japanu i Španiji ga prave sasvim drugačije nego kod nas

Slasni voćni kolač pun letnjih ukusa koji se topi u ustima
Sledeći

Slasni voćni kolač pun letnjih ukusa koji se topi u ustima

Sledeći
Slasni voćni kolač pun letnjih ukusa koji se topi u ustima
18.07.2022.

Slasni voćni kolač pun letnjih ukusa koji se topi u ustima

Prethodni
15.07.2022.

Recept za omlet potiče iz 14. veka, a u Japanu i Španiji ga prave sasvim drugačije nego kod nas

Recept za omlet potiče iz 14. veka, a u Japanu i Španiji ga prave sasvim drugačije nego kod nas

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖