• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavna “penicilin supa” za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka

Ivana Milošević
29.09.2024. 2 min Recepti

Tokom sezone prehlade i gripa, ništa ne prija više od toplog, lakog, zasitnog i brzog obroka. Skoro svaka kultura ima svoju interpretaciju savršenog leka, a to je najčešće pileća supa sa rezancima. Verziju koja dolazi Italije podelila je registrovana dijetetičarka Bler Vord – ili, tačnije, njena italijanska baka.

Italijanska “penicilin supa“ je prepuna povrća, ali razlikuje se od klasične supe na koju smo svi navikli u tome što se svi sastojci izblendaju da bi se supi dodalo još malo gustine. Ova supa može da se sastavi za manje od sat vremena, a tajni sastojak je pastina, sitni komadići testenine, obično oblika zvezdica ili kuglica, piše The Kitchn.

Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
Foto: Shutterstock/Barillo_Images

Kako se pravi italijanska “penicilin supa”

Šargarepu, celer i crni luk iseckati na krupno. Ubacite ih u veliki lonac sa onoliko čena belog luka koliko želite, grančicama timijana i ruzmarina. Prelijte svo povrće vodom i umešajte pileći bujon (možete koristiti sav bujon ili mešavinu bujona i vode – samo smanjite količinu bujona koja se koristi u skladu sa tim). Stavite lonac na jaku vatru i dovedite ga do ključanja.

View this post on Instagram

A post shared by Blair Cooley Ward – Registered Dietitian (@blaircooleyward)

Kada proključa, pokrijte lonac i smanjite temperaturu na nisku kako bi povrće moglo da se krčka oko 20 minuta. Dok supa ključa, skuvajte pastinu u posebnom loncu prema uputstvima na kutiji. Takođe možete da iseckate piletinu od koje ste napravili bujon.

Kada šargarepa omekša, šupljikavom kašikom izvadite svo povrće i stavite ga u blender. Izvadite začinsko bilje i bacite ga u ovom trenutku. Dodajte malo bujona u blender i blendajte povrće dok smesa ne bude potpuno glatka bez vlaknastih, žilavih komadića celera.

Dodajte izmiksano povrće nazad u šerpu zajedno sa piletinom i kuvanom pastinom. Iscedite malo limuna u supu i dodajte malo peršuna pre serviranja. Po vrhu pospite parmezan, peršun i crni biber i poslužite.

Prijatno!

Oznake:

pastinasupa

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

coq au vin
Prethodni

Coq au vin – francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula

takitosi
Sledeći

Takitosi – recept za savršeno hrskav i ukusan meksički branč

Sledeći
takitosi
29.09.2024.

Takitosi – recept za savršeno hrskav i ukusan meksički branč

Prethodni
28.09.2024.

Coq au vin – francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula

coq au vin

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖