• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavna “penicilin supa” za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka

Ivana Milošević
29.09.2024. 2 min Recepti

Tokom sezone prehlade i gripa, ništa ne prija više od toplog, lakog, zasitnog i brzog obroka. Skoro svaka kultura ima svoju interpretaciju savršenog leka, a to je najčešće pileća supa sa rezancima. Verziju koja dolazi Italije podelila je registrovana dijetetičarka Bler Vord – ili, tačnije, njena italijanska baka.

Italijanska “penicilin supa“ je prepuna povrća, ali razlikuje se od klasične supe na koju smo svi navikli u tome što se svi sastojci izblendaju da bi se supi dodalo još malo gustine. Ova supa može da se sastavi za manje od sat vremena, a tajni sastojak je pastina, sitni komadići testenine, obično oblika zvezdica ili kuglica, piše The Kitchn.

Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
Foto: Shutterstock/Barillo_Images

Kako se pravi italijanska “penicilin supa”

Šargarepu, celer i crni luk iseckati na krupno. Ubacite ih u veliki lonac sa onoliko čena belog luka koliko želite, grančicama timijana i ruzmarina. Prelijte svo povrće vodom i umešajte pileći bujon (možete koristiti sav bujon ili mešavinu bujona i vode – samo smanjite količinu bujona koja se koristi u skladu sa tim). Stavite lonac na jaku vatru i dovedite ga do ključanja.

View this post on Instagram

A post shared by Blair Cooley Ward – Registered Dietitian (@blaircooleyward)

Kada proključa, pokrijte lonac i smanjite temperaturu na nisku kako bi povrće moglo da se krčka oko 20 minuta. Dok supa ključa, skuvajte pastinu u posebnom loncu prema uputstvima na kutiji. Takođe možete da iseckate piletinu od koje ste napravili bujon.

Kada šargarepa omekša, šupljikavom kašikom izvadite svo povrće i stavite ga u blender. Izvadite začinsko bilje i bacite ga u ovom trenutku. Dodajte malo bujona u blender i blendajte povrće dok smesa ne bude potpuno glatka bez vlaknastih, žilavih komadića celera.

Dodajte izmiksano povrće nazad u šerpu zajedno sa piletinom i kuvanom pastinom. Iscedite malo limuna u supu i dodajte malo peršuna pre serviranja. Po vrhu pospite parmezan, peršun i crni biber i poslužite.

Prijatno!

Oznake:

pastinasupa

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

coq au vin
Prethodni

Coq au vin – francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula

takitosi
Sledeći

Takitosi – recept za savršeno hrskav i ukusan meksički branč

Sledeći
takitosi
29.09.2024.

Takitosi – recept za savršeno hrskav i ukusan meksički branč

Prethodni
28.09.2024.

Coq au vin – francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula

coq au vin

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖