• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sočivo
Foto: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

CityMagazine
05.11.2024. 2 min Recepti

Sočivo je vrlo zdrava, hranljiva i ukusna mahunarka koja se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Najčešće se koriste crveno, zeleno ili smeđe sočivo, od kojih se mogu praviti razna jela kao što su: variva, potaži, čorbe, pirei, salate, vegetarijanski burgeri i slično.

Ova namirnica vrlo je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima (poput folne kiseline) i mineralima (kao što su gvožđe i cink), pa se često koristi kao izvor proteina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, a za razliku od drugih mahunarki, brzo se kuva, zahvaljujući čemu možete brzo napraviti vrlo ukusan i nutritivno bogat i kvalitetan obrok.

Stoga u nastavku delimo sa vama odličan univerzalan recept za sočivo, koji lako možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem povrća i začina po želji:

Sočivo

Sastojci:

  • 250 g sočiva (crvenog ili zelenog)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir (opciono)
  • 1-2 paradajza (ili 2 kašike paradajz pirea)
  • 1-2 lovorova lista
  • 1 kašičica mlevenog kumin (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • 3-4 kašike ulja
  • Voda ili povrtni bujon
Sočivo - recept za preukusno zdravo varivo bez mesa
Foto: Shutterstock/Anggalih Prasetya

Priprema:

  1. Ako koristite crveno sočivo, nije potrebno da ga prethodno potapate u vodu, a ako je reč o zelenom, možete ga potopiti na 1-2 sata, a zatim dobro isprati.
  2. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  3. Zatim dodajte seckane šargarepe i krompir, pa pržite još nekoliko minuta.
  4. Kada povrće omekša, dodajte seckani paradajz (ili paradajz pire) i pržite još nekoliko minuta.
  5. U šerpu dodajte sočivo, lovorov list, kumin (ako koristite), so i biber, pa prelijte dovoljnom količinom vode ili povrtnog bujona (oko 1 litar).
  6. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša, oko 20-30 minuta, povremeno mešajući i dolivajući vode ili bujona po potrebi.
  7. Kada je kuvano, skinite sa vatre i dodajte sitno seckani beli luk. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
  8. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom i preliveno maslinovim uljem po želji. Prijatno!

Oznake:

povrćesočivovarivo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

papanaši
Prethodni

Papanaši – recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom

pileća džigerica
Sledeći

Pileća džigerica – predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan

Sledeći
pileća džigerica
05.11.2024.

Pileća džigerica – predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan

Prethodni
04.11.2024.

Papanaši – recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom

papanaši

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖