Sufle, recept koji otkriva tajnu savršene sočnosti i vazdušastosti
Sufle je nadaleko poznato francusko jelo koje se pravi od jaja, brašna i putera. Iako je mnogima prva asocijacija na ovo jelo njegova neodoljiva čokoladna varijanta, mi vam danas donosimo klasičan recept za sufle sa sirom koji lako možete obogatiti povrćem i začinima po želji.
Vazdušast, lagan i sočan, sufle je savršen izbor za bilo koji obrok u toku dana, naročito ukoliko vam više prija laganija hrana. Osim toga, serviran u pojedinačnim posudicama i dekorisan grančicama začinskog bilja zaista izgleda vrlo prefinjeno, pa je kao takav savršen izbor kada vam prijatelji dolaze na večeru. Sledi detaljan recept:
Sufle recept
Sastojci:
- 2 kašike neslanog putera (za premazivanje kalupa)
- 2 kašike brašna (za posipanje kalupa)
- 3 velika jajeta
- 1 šolja rendanog sira (kao što je grijer, ementaler ili čedar)
- 1/2 šolje mleka
- 2 kašike neslanog putera (za sos)
- 2 kašike brašna (za sos)
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića (opciono)
- 1/4 kašičice praška za pecivo (opciono)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190°C.
- Namažite unutrašnjost četiri keramičke posudice (okvirne zapremine 180g) neslanim puterom i pospite brašnom, pa otresite višak.
- U maloj šerpi otopite 2 kašike neslanog putera na srednje jakoj vatri.
- Dodajte 2 kašike brašna i mešajte dok ne postane glatko i svetlozlatne boje, oko 1-2 minuta.
- Postepeno dodajte mleko, neprekidno mešajući dok se ne dobije glatka smesa. Kuvajte još 2-3 minuta dok se ne zgusne.
- Skinite s vatre i dodajte rendani sir, mešajući dok se ne otopi. Po želji dodajte muskatni oraščić, so i biber.
- Razdvojte belanca i žumanca.
- U smesu sa sirom dobro umešajte žumanca kako biste dobili glatku penastu smesu.
- U čistoj suvoj posudi dobro umutite belanca dok ne dobijete čvrste vrhove, pa po želji sipajte i prašak za pecivo.
- Postepeno dodajte belanca u smesu sa sirom, lagano mešajući dok ne postane ujednačeno.
- Napunite keramičke posudice smesom, pazeći da ostavite malo prostora do vrha.
- Stavite posudice na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15-20 minuta, dok sufle ne naraste i dobije zlatnosmeđu boju.
- Sufle je najbolje poslužiti odmah, dok je još uvek podignut i mekan.
No Comment! Be the first one.