Susam salata – kremasto i osvežavajuće predjelo koje svi vole
Susam salata je jedno od omiljenih predjela na srpskim slavama, proslavama praznika i svečanim ručkovima. Budući da smo već zagazili u tu sezonu, danas se podsećamo recepta za ovo kremasto i osvežavajuće jelo koje se brzo i lako priprema, a koje savršeno ide kako uz hleb, proju i druga peciva, tako i uz meze, roštilj, pečenje i drugo.
Ovaj recept takođe možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem nekog začina, krastavčiće možete zameniti maslinama ili kaparima, umesto krem sira možete koristiti fetu ili neki sitni sir i slično. Kako god da je pripremite susam salata biće ukusna, a mi vam u nastavku donosimo klasičan recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti:
Susam salata
Sastojci:
- 100g pečenog susama
- 250 g šunke
- 250 g kiselih krastavčića
- 250 g kačkavalja
- 300 g krem sira
- 300g g pavlake
- 100 g majoneza
- malo soli
Priprema:
- Na niskoj temperaturi istostirajte susam kako bi pustio svoju aromu i dobio lepu prepečenu boju.
- Kačkavalj, šunku i krastavčiće narendajte.
- U dubljoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, krem sir, majonez i malo soli.
- Dodajte rendani kačkavalj, šunku, krastavčiće i susam (ostavite malo za dekoraciju) i sve dobro promešajte.
- Ostavite u frižider da se stegne i ohladi.
- Nakon toga preručite susam salatu u činiju za serviranje, pospite preostalim susamom, po želji dekorišite seckanim peršunom ili drugim dodatkom po želji i poslužite. Prijatno!