Takitosi – recept za savršeno hrskav i ukusan meksički branč
Takitosi su popularno meksičko jelo koje se sastoji od tortilja punjenih raznim nadevima, a najčešće mlevenim mesom, sirom, pasuljem i raznim začinima. Ono što ovaj recept razlikuje od klasičnih tortilja ili takosa jeste to što se takitosi prže, a zatim prelivaju sosom po želji ili služe uz kriške avokada, te gvakamole ili salsu.
Ove ukusne tanke frulice od hrskavog testa savršen su izbor za (vikend) branč, a kako ih i vi možete brzo i lako napraviti kod kuće pogledajte u nastavku:
Takitosi
Sastojci:
Za punjenje:
- 500 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili piletina)
- 1 crveni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
- So i biber po ukusu
- Malo ulja za prženje
Za testo:
- 250 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 150 ml tople vode
Priprema:
- U tiganju zagrejte malo ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte crveni i beli luk, pa pržite dok ne omekšaju.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
- Posolite, pobiberite i dodajte kumin i papriku. Promešajte i krčkajte još nekoliko minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
- Postepeno dodajte toplu vodu i mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 20 minuta.
- Podelite testo na manje delove (otprilike veličine loptice za golf). Svaku lopticu razvaljajte u tanki krug.
- Na sredinu svakog kruga stavite malo mesa, pa uvijte kao palačinku.
- U dubokom tiganju zagrejte ulje i pržite takitose sa obe strane dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi.
- Poslužite tople, uz umak od avokada, salsu po želji ili kiselu pavlaku i uživajte u svom slasnom i ukusnom obroku!
No Comment! Be the first one.