Taljatele, recept koji miriše na more
Legenda kaže da je recept za taljatele stvorio talentovani dvorski kuvar, kojeg je inspirisala frizura Lukrecije D’este povodom venčanja sa Anibale II Bentivoljom, 1487. godine.
U stvarnosti, ovo je bila šala koju je izmislio humorista Augusto Majani 1931. godine.
Recept se zvao tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (taglioni od testenine i sosa na način Zafirana) i služio se na srebrnim tanjirima.
Tokom godina, taljatele su postale uobičajena hrana.
Recept za taljatele
Sastojci:
• 300 g taljatela
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 češnja belog luka
• 400 g pasiranog paradajza
• so i biber po ukusu
• parmezan (po želji)
Priprema:
SKuvajte taljatele u posoljenoj vodi, osam do deset minuta. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckan beli luk i pržite ga dok ne omekša, oko jedan minut. Dodajte pasirani paradajz u tiganj sa belim lukom, promešajte i ostavite da se kuva na srednjoj vatri oko 10 minuta. Ocedite taljatele i dodajte ih u sos od paradajza. Promešajte da se sve sjedini.
Servirajte i pospite parmezanom.