“Torta sa čokoladom i crnim vinom” je čista dekadencija
Iako obično ne osećam posebnu želju za klasičnim komadom pite od jabuka ili bundeve, postoji jedan ukus pite za koji ću uvek reći “da”: pita sa kremom od čokolade. Tako da kad sam naišala na ovaj recept za čokoladnu krem tortu sa alkoholom – napravljenu sa celom flašom vina – znala sam da moram da je isprobam, piše novinarka The Kitchn, Moli Alen.
Na prvi pogled, nije delovalo izvodljivo staviti celu bocu crnog vina u pitu – ali ovaj recept me je ubedio u suprotno. Spaja crno vino i čokoladu na predivan način, stvarajući raskošnu tortu sa kremom od čokolade sa odraslom notom koja je savršena za svaku večeru.
Kako napraviti čokoladnu tortu sa vinom:
Za pripremu korice, zagrejte rernu na 163°C. Pomešajte mrvice čokoladnih keksića, puter, šećer i so, i prenesite ih u kalup za pitu. Prstima utisnite smesu u dno i ivice kalupa i pecite koru 16 do 18 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
U srednjoj šerpi, pomešajte skrob i 1 i 1/4 šolje šećera. Polako dodajte vino i kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne proključa i zgusne se, neprestano mešajući. Dodajte iseckanu čokoladu, puter i prstohvat soli.
Prebacite fil na ohlađenu koru od keksa i ostavite da se hladi u frižideru najmanje četiri sata.
Pre serviranja, umutite slatku pavlaku i preostali šećer u posudi za mikser sa nastavkom za mućenje. Mutite dok se ne stvore mekani vrhovi i prelijte tortu umućenom slatkom pavlakom. Možete da prelijete mrvama čokolade, ili topljenom čokoladom, ako želite.
Moja iskrena recenzija čokoladne torte sa vinom u boci:
Ova torta je bila iznenađujuće laka za pripremu. Kora od čokoladnih keksića se brzo sprema i lepo se ispekla. Međutim, morala sam da je ostavim u rerni pet minuta duže nego što je recept sugerisao kako bih bila sigurana da je dovoljno čvrsta i da nije previše vlažna.
Fil mi je oduzeo manje od deset minuta da ga umutim i postupak je bio jednostavan. Prvobitno sam mislila da će smesa možda biti grudvasta zbog toliko skroba, ali na kraju je bila potpuno glatka. Najteži deo celog procesa bio je strpljenje dok se torta hladila!
Svaki zalogaj ove torte prenosi vas na degustaciju vina gde uparuju izvanredna čokolada sa savršenom čašom crnog vina.
Neki recenzenti su ovu tortu ocenili kao previše gorku za njihov ukus, ali nisam imala isti utisak. Zaista savršeno dočarava ukus suvog crnog vina na izvanredno izbalansiran način.
Tekstura kore je hrskava i vodi do kremastog, glatkog punjenja i prozračne šlag kore.
Zaista, to je impresivni desert koji zahteva veoma malo napora da se pripremi od nule.
No Comment! Be the first one.