• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Isidora Spasić
27.06.2020. 4 min Recepti

Bosiljak je čest i omiljen začin, ali on je mnogo više od toga. Zato će svi oni koji ga vole sigurno uživati u naredna tri recepta, a oni drugi koji i nisu njegovi naročiti ljubitelji verovatno će promeniti mišljenje.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.amazingherbgarden.com

Humus od bosiljka

U pitanju je zapravo interesantna kombinacija humusa i pesta. Svi elementi su tu, ali je ukus veoma neobičan i prepoznatljiv. Pošto je izuzetno zdrav, humus od bosiljka služite uz isečene komadiće povrća, ili koristite kao namaz za sendviče.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.chowhound.com

Sastojci

  • 1 šolja svežeg bosiljka
  • 1 šolja leblebija iz konzerve
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice suvih granula belog luka
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica tahinija
  • ¼ šolje tečnosti koja se nalazi u konzervi sa leblebijama
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.suwanneerose.com

Priprema

Priprema je izuzetno jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da gore navedene sastojke ubacite u blender, i pustite da se samelju. Što se duže bude mlelo, tekstura će biti više ujednačena i glatka. Zato, ukoliko više volite rustičniju varijantu, samo kraće pustite blender da radi.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.simplyscratch.com

Bonus savet

U humus od bosiljka možete još dodati pinjole, jer će oni svojom specifičnom aromom nadopuniti ukus namaza. Kada humus od bosiljka prebacite u činijicu, pre služenja prelijte kvalitetnim maslinovim uljem.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.thedeliciousplate.com

Krem čorba sa bosiljkom

Možda će vam na prvi pogled delovati kao da bosiljak ovde nije u glavnoj ulozi, ali grešite. Tikvice i brokoli imaju blagu aromu, pa će bosiljak biti zvezda ove okrepljujuće čorbice.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.doctorsweightloss.com

Sastojci

  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • ½ šolje iseckanog crnog luka
  • 1 manja tikvica isečena na komadiće
  • 4 šolje cvetova brokolija
  • 4 šolje bujona od povrća
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 10 velikih listova bosiljka
  • so i biber po ukusu
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.steemit.com

Priprema

Dok se luk i tikvice lagano dinstaju na maslinovom ulju 7-8 minuta, vi obarite brokoli. Prebacite u blender luk sa tikvicama, brokoli, beli luk, bujon od povrća, limunov sok, so, biber, i naravno – bosiljak. Pošto se sve sjedini, čorbu sipajte u šerpu, poklopite je, i kuvajte na srednje jakoj vatri, ali ne da provri, već samo da bude topla. Pre služenja ukrasite listićima bosiljka.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Bonus savet

Kako bi čorba bila dodatno ukusna, zdrava i kremasta, ubacite i orahe. Njih prethodno potopite u vodu i ostavite da malo nabubre, a onda ih ubacite u blender zajedno sa ostalim sastojcima.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.happyfoodstube.com

Sladoled od bosiljka

Ova osvežavajuća poslastica biće vaš saputnik tokom toplih dana. Ujedno ćete izbeći sve one standardne već toliko puta probane varijante sladoleda, i napokon sebi priuštiti nešto krajnje nesvakidašnje.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.taste.com.au

Sastojci

½ šolje svežeg bosiljka

1 šolja mleka

1 šolja kondenzovanog mleka

300 ml slatke pavlake

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.baked-in.com

Priprema

U šerpici zagrejte mleko, ubacite bosiljak, i sačekajte da provri. Onda ugasite vatru, sklonite šerpicu sa strane, poklopite je, i odložite na 30 minuta. Nakon toga ubacite mleko sa bosljkom u blender. Pošto se lepo samelje, dodajte kondenzovano mleko, pa opet uključite blender. Probajte, te ubacite šećer ako vam nije dovoljno slatko. U činiji ručnim mikserom dobro umutite slatku pavlaku, dok ne dobije na volumenu. Zatim u to dodajte sadržaj iz blendera, pa silikonskom špatulom lagano zamešajte. Prebacite sladoled od bosiljka u plastičnu kutiju sa poklopcem, pa je stavite u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.craftlog.com

Bonus savet

Ukus bosiljka biće veoma intenzivan, pa kad pripremate prvi put možete smanjiti količinu dok se ne naviknete na ukus. U slučaju da želite da dobijete izrazito zelenu boju sladoleda, slobodno u smesu dodajte nekoliko kapi boje koja se koristi u prehrambene svrhe.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.naturenates.com

Naslovna slika: www.verywellfit.com

Oznake:

bosiljakčorbahumuskuvanjeletosladoled

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu
Prethodni

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu

Ukusi koji niču u vaša četiri zida
Sledeći

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Sledeći
Ukusi koji niču u vaša četiri zida
28.06.2020.

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Prethodni
26.06.2020.

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖