Tri recepta za ljubitelje kafe
Retki su oni koji mogu da preguraju dan bez barem jedne šolje kafe. Osim što daje energiju, kafa je i zdrava, pa je šteta ne iskoristiti je na više načina. Zbog toga vam nudimo tri recepta, u kojima je kafa skriveni ali i glavni sastojak.
Piletina sa kafom i čilijem
Egzotična kombinacija u sebi sadrži slane, slatke, ljute i opore note, što je čini idealnom za sve sladokusce. Zrna kafe uneće posebnu dubinu ukusa, naročito ako su sveže samlevena.
Sastojci
1 kg pilećih krilca
Sastojci za suvu marinadu
- 1 kašičica mlevene kafe
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 2 kašičice žutog šećera
Sastojci za sos
- ½ šolje pirinčanog sirćeta
- 1 manji crni luk
- 2 kašičice svežeg đumbira
- ¼ šolje šećera
- 1-3 kašičice Sriracha sosa
- 3 kašičice biljnog ulja
Opciono
¼ šolje svežeg korijandera
Priprema
Sastojke za suvu marinadu pomešajte u većem dubokom tanjiru, a zatim svako krilce dobro uvaljajte u njega, sa obe strane. Odložite krilca na pleh i pecite ih 40 minuta na 200 stepeni. Nakon 20 minuta pečenja izvadite krilca i okrenite ih na drugu stranu. Za to vreme napravite sos tako što ćete naseckati luk, oljuštiti i iseckati đumbir, pa ih zatim propržiti u tiganju zajedno sa ostalim sastojcima. Kad sos krene da biva gušći, ubacite topla i pečena krilca. Malo promešajte, pa odmah služite garnirano sa listićima svežeg korijandera.
Kaša od ovsa sa espeesom i urmama
U ovom kreativnom jelu ujedno se nalazi zdrav doručak i jutarnja kafa. Pogodno je što kašu možete pripremiti dan ranije, i tako uštedeti vreme pošto se probudite. Važno je da se servira hladno, pa je idealno kad krenu topliji dani.
Sastojci
- 1 šolja ovsa
- 1 kašičica čia semena
- prstohvat soli
- ¼ šolje espresa
- ¾ šolje nezaslađenog bademovog mleka
- 2 kašičice javorovog sirupa
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 4 velike mesnate urme
- voda po potrebi
Priprema
U velikoj činiji pomešajte ovas, čia seme i so. Onda dodajte espreso, bademovo mleko, javorov sirup, i ekstrakt vanile. Prekrijte činiju folijom, pa odložite u frižider na 2 sata ili preko noći. U blender ubacite urme sa malo vode, pa izmiksajte. Espreso-ovas služite tako što ćete ga preliti ovim ukusnim sosom od urmi.
Afogato
Ovaj jednostavni desert ima samo dva sastojka, i lak je za pripremu, što ga čini idealnim za popodnevno osveženje.
Sastojci
2 šolje sladoleda od vanile
1 šolja tople kafe
Priprema
Uzmite 4 deblje staklene čaše, pa u svaku stavite veliku kašiku sladoleda od vanile. Skuvajte kafu, pa odmah prelijte sladoled tako da u svakoj čaši bude ¼ kafe. Jedite kašičicom, i usput ispijajte dok se sladoled topi. Obično se koristi espreso, ali vas to ne sputava da upotrebite instant kafu ukoliko je više volite. Takođe, tradicionalno ide sladoled od vanile, ali vi slobodno isprobajte i neki drugi.
Naslovna slika: www.thespruceeats.com