Tri savršena letnja recepta sa paprikama u glavnoj ulozi
Sezona je sočnih crvenih paprika, a kako je ovo povrće puno ukusa i vitamina, savršeno je za pripremu najrazličitijih jela. Njihov osvežavajući ukus odličan je izbor za letnje specijalitete, pa ih tako možete kombinovati sa pečurkama, mesom, žitaricama, sirom… Zbog toga vam u nastavku donosimo tri recepta sa paprikom u glavnoj ulozi, uživajte!
Proja sa paprikom i sirom
Potrebno je:
Za testo:
- 5 jaja
- 3 dl jogurta
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 3/4 šolje ulja
- 1 šolja vode
- so
- prašak za pecivo.
Za fil:
- 1/2 kg sitnog sira
- 1 pavlaka
- so
- biber
- 5-6 pečenih paprika
Priprema:
Umutite žumanca sa ostalim sastojcima, pa dodajte čvrst sneg od belanaca. Izlijte smesu u dobro namazanu dublju tepsiju, stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite do zlatnosmeđe boje. Kada se ohladi, proju presecite napola i namažite filom od sira i pavlake, a preko sira poslažite pečene paprike. Preklopite drugim delom proje, poslužite i uživajte!
Paprike punjene pečurkama
Potrebno je:
- 10 paprika babura
- 500 g šampinjona
- 2 šoljice pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 300 g paradajz sosa
- ulje
- 1 veza peršuna
- so
- biber.
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, propržite ga na ulju, pa dodajte sitno seckane pečurke, propržite još koji minut, dodajte seckani peršun i pirinač, začinite i ostavite da se malo ohladi. Za to vreme paprike operite i očistite, pa ih napunite pripremljenim filom i poređajte u podmazanu dublju posudu. Prelijte paprike paradajz sosom, dodajte još malo vode i pecite u zagrejanoj rerni poklopljene oko 40 minuta. Zatim ih otkrijte i pecite još oko 20 minuta da se lepo zapeku.
Paprike u pavlaci
Potrebno je:
- 1 kg paprika
- 500 g mladog sira
- 1,5 l mleka
- so
Priprema:
Očistite kilogram paprika, najbolje somborke, jer su sitnije i malo ljute. Paprike posolite iznutra, pa nakon desetak minuta ocedite od soka koje su pustile. Mladi sir izdrobite viljuškom i po potrebi posolite, pa njime napunite paprike do pola i složite uspravno u posudu u kojoj će stajati. Prokuvajte masnije mleko sa kašikom soli, pa dok je još toplo prelijte paprike i dobro zatvorite posudu. Kad se ohladi i prenoći stavite u frižider. Još tri puta na svakih pet dana odlijte višak tečnosti, pa prelijte novim posoljenim i prokuvanim mlekom, oko pola litra, opet da prenoće, pa u frižider. Nakon tri nedelje činija će biti puna čvrste pavlake. Paprike u pavlaci su savršene kao prilog ili salata.
No Comment! Be the first one.