Trostruki užitak – definicija savršenog domaćeg kolača koji se topi u ustima
Trostruki užitak je kolač koji kod nas možda nije toliko zastupljen, iako ga krasi neodoljiv kremast ukus i puno divnih aroma. Iz tog razloga odlučili smo da tu nepravdu ispravimo i sa vama danas podelimo recept za ovaj savršen desert koji se topi u ustima…
Mekana korica sa orasima, dva bogata krema od vanile i čokolade, uz malo hrskavog keksa i čokoladnu glazuru definicija su savršenog deserta koji je pravi praznik za sve ljubitelje domaćih poslastica. Detaljne instrukcije slede u nastavku:
Trostruki užitak
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 150 g šećera
- 150 g oraha
- 2 kašike brašna
- 2 kašike prezle
- 1/2 praška za pecivo
Za fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 750 ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 250 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2-3 kašike ulja
I još:
- 100-200 g pti-ber keksa (u zavisnosti od veličine pleha)
- malo mleka ili skuvane i ohlađene kafe za umakanje
Priprema:
- Uključite rernu na 180 stepeni C.
- Za koru najpre umutite belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok se ne istopi.
- Nakon toga ručno umešajte suve sastojke – brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i prezle, pa sve lagano promešajte vodeći računa da smesa ne splasne.
- Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom, pa pecite koru na 180 C stepeni oko 25-30 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Ostavite da se hladi.
- Za krem odvojte nekoliko kašika mleka, pa ostatak stavite u lonac zajedno sa šećerom da proključa.
- U međuvremenu, u mleku koje ste odvojili razmutite žumanca i prašak za puding, pa tu smesu lagano ulijte u provrelo mleko, smanjite temperaturu i sve kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok ne dobijete gustinu krema.
- Gotov krem podelite na dva dela, pa u jedan dodajte 100 g čokolade za kuvanje i dobro pomešajte da se čokolada skroz istopi. Ostavite oba krema da se dobro ohlade.
- Za to vreme penasto umutite margarin, podelite ga na dva dela, pa jedan deo dodajte u žuti krem, a drugi u krem od čokolade.
- Složite Trostruki užitak tako što ćete u dublji pleh prvo staviti koru, zatim naneti žuti krem, preko toga keks koji ste prethodno kratko umočili u skuvanu kafu ili mleko, a nakon toga i čokoladni krem.
- Za glazuru na vrlo tihoj vatri i malo ulja istopite čokoladu za kuvanje, pa prelite preko gotovog kolača.
- Po želji, dekorišite Trostruki užitak mlevenim orasima, čokoladnim strugotinama ili belom čokoladom, pa stavite u frižider da se dobro stegne i da se svi ukusi lepo povežu.
- Secite Trostruki užitak na kocke, poslužite uz kafu i uživajte!