Tulumbe – originalan recept za jednu od omiljenih poslastica na Balkanu
Tulumbe su popularni desert poreklom iz Turske, koji je danas jedan od omiljenih poslastica na Balkanu. Hrskave spolja, a meke iznutra, bogato prelivene šećernim sirupom i aromatizovane limunom, tulumbe predstavljaju savršen spoj teksture i ukusa, kome je teško odoleti.
Buduči da je reč o jakoj i kaloričnijoj poslastici, tulumbe se više konzumiraju tokom jeseni i zime, pa je sada idealan trenutak da ih pripremite i uživate u ovim malim slatkim zalogajčićima. Originalan recept sledi u nastavku:
Tulumbe
Sastojci:
- 250 ml vode
- 100 g putera
- 1 prstohvat soli
- 200 g brašna
- 4 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 400 g šećera
- 500 ml vode
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- U šerpi pomešajte vodu, šećer, vanilin šećer i limunov sok.
- Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi, a zatim pustite da prokuva 5-10 minuta. Ostavite da se ohladi.
- U drugoj šerpi stavite vodu, puter i so. Kada proključa, dodajte brašno i mešajte energično dok se ne formira glatko testo koje se odvaja od zidova šerpe.
- Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
- Dodajte jaja – jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Na kraju dodajte prašak za pecivo i dobro izmešajte.
- U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi.
- Stavite testo u poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom. Istiskajte duge trakice testa direktno u vruće ulje (secite ih na željenu dužinu).
- Pržite tulumbe dok ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana, pa ih izvadite na papirni ubrus da se dobro ocede.
- Kada su tulumbe gotove i sirup ohlađen, stavite ih u sirup da upiju tečnost. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta.
- Dekorišite tulumbe mlevenim orasima, pistaćima ili prah šećerom po želji i poslužite tople uz kafu. Uživanje je zagarantovano!
No Comment! Be the first one.