Tzatziki sos – idealno osveženje za letnje temperature
Kada temperature pređu 30 stepeni, želja za uključivanjem šporeta i kuvanjem komplikovanih i teških jela automatski nestaje. Prednost dajemo voću, povrću i brzim, laganim obrocima koji nas hidriraju, ali i pružaju dovoljno hranljivih sastojaka. Pored raznih salata, variva i čorbica, tu su i razni zanimljivi umaci i sosevi, naročito oni na bazi jogurta, a jedan od najpoznatijih svakako je tzatziki!
Kao što većina vas verovatno zna, reč je o hladnom, osvežavajućem sosu od jogurta sa dodatkom krastavca, belog luka i začinskog bilja. Zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi, idealna je dopuna grilovanom mesu i povrću, a obično se služi kao lagani prilog ili umak uz topao hleb. U grčkoj kuhinji neizostavni je deo suvlakija, girosa i raznih vrsta meze posluženja.
U nastavku otkrijte kako ga brzo i lako možete pripremiti kod kuće.
Potrebno je:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika belog (alkoholnog) sirćeta
- 2 čena izgnječenog belog luka
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice sveže samlevenog crnog bibera
- 1 šolja grčkog jogurta
- 1 šolja kisele pavlake
- 2 krastavca
- 1 kašičica sveže, sitno iseckane mirođije
Priprema:
U činijicu sipajte maslinovo ulje, sirće, beli luk, so i biber, pa sve dobro promešajte.
Koristeći žicu za mućenje, u posebnoj činiji pomešajte grčki jogurt i kiselu pavlaku. Zatim dodajte pripremljenu mešavinu sa maslinovim uljem, pa sve lagano ručno umutite žicom da se dobija fina i glatka smesa.
Krastavce oljuštite, odstranite im semenke i iseckajte na kockice ili ih narendajte (ukoliko su previše vodeni, prvo ih ocedite), pa ih dodajte u smesu sa jogurtom, zajedno sa seckanom mirođijom. Pomešajte sve, poslužite i uživajte!
Savet plus:
Tzatziki sos najbolji je ukoliko se napravi dan ranije. Idealno bi bilo da sve sastojke osim krastavca i mirođije pomešate i ostavite tokom noći u frižideru kako bi beli luk izgubio svoju oštrinu i kako bi se svi ukusi fino sjedinili. Sutradan samo dodajte preostale sastojke, dobro promešajte i servirajte. Prijatno!
Izvor i fotografije: The Spruce Eats
No Comment! Be the first one.