Uđite u praznično raspoloženje sa ovim koktelima
Decembar je tu, a sa njim stiže definitivno hladno vreme, dugo očekivani odmor, i naravno – praznici! Kako ni jedno slavlje ne bi trebalo da prođe bez koktela, mi vam preporučujemo četiri varijante, koje na najbolji način slave sastojke kao što su kruška, brusnica, smokva i nar.
Vanila proseko sa kruškama
U kombinaciji sa toplom vanilom i slatkom kruškom, ovaj koktel na bazi proseka na najbolji mogući način ulepšaće nadolazeće praznične dane.
Sastojci
- 2 kruške
- 2 štapića vanile
- 3 šolje vode
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soka od limuna
- proseko
Kruške očistite od peteljki i semenki, pa ih isecite na komadiće. Ubacite ih u šerpicu zajedno sa štapićima vanile, vodom, šećerom i limunom. Pustite da provri, a zatim na srednje jakoj vatri kuvajte oko 15 minuta, dok kruške u potpunosti ne smekšaju. Propustite smesu sa kruškama kroz cediljku kako biste odstranili ljuske, a štapiće vanile ostavite sa strane za dekoraciju. U frižideru malo ohladite pire od krušaka, zatim u visoku čašu stavite po dve kašičice ovog pirea, a preko sipajte proseko do vrha. Za kraj ukrasite štapićem vanile.
Rosé vino sa brusnicama
Neočekivani ruzmarin i kardamon daće poseban šmek ovom koktelu, dok će se sok od zove sjajno uklopiti sa vinom.
Sastojci
- 2 šolje svežih brusnica
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- ½ šolje vode
- ½ šolje meda
- ½ kašičice kardamona u prahu
- 1 flaša rosé vina
- ½ šolje soka od brusnice
- ½ šolje soka od zove
- 1 ½ šolja piva od đumbira
U manju šerpu ubacite brusnice, ruzmarin, vodu, med i kardamon. Pustite da provri, a onda na jakoj vatri kuvajte još 5 minuta. Kada se malo ohladi, odstranite grančice ruzmarina, pa procedite sirup od brusnica kroz cediljku. U velikoj činiji pomešajte sirup od brusnica, rosé vino, sok od brusnice, i sok od zove. Prebacite činiju u frižider na najmanje par sati, a najbolje čitav dan. Služite tako što ćete u čašu prvo sipati rosé sa brusnicama, zatim dolijte pivo od đumbira, i na kraju ukrasite kolutićima pomorandže.
Burbon sajder sa smokvama
Tokom praznika, slasne smokve treba što više iskoristiti. Zato je ovaj koktel idealan način da se upustite u tu avanturu.
Sastojci
- ¼ šolje burbona
- ¼ šolje sajdera od jabuke
- 2 kašičice soka od pomorandže
- 1 kašičica narendane kore pomorandže
- 1 kašičica džema od smokvi
- mineralna voda
- sveže smokve
Burbon, sajder od jabuke, sok od pomorandže, koru od pomorandže, i džem od smokvi, ubacite u šejker. Dobro promućkajte, sipajte u čašu preko par kockica leda, dodajte mineralnu vodu, pa ukrasite polovinama svežih smokvi.
Viski sa domaćim sirupom od nara
Jednom kada napravite sirup od nara, mogućnostima za kreiranje koktela nema kraja. Ipak, varijanta u kombinaciji sa viskijem posebno će vas razveseliti za vreme praznika.
Sastojci za sirup od nara
- ½ šolje vode
- ½ šolje šećera
- 1 šolja semenki nara
Sastojci za koktel
- ¼ šolje viskija
- ¼ šolje soka od limuna
- ¼ šolje sirupa od nara
- ¼ šolje crvenog vina
- semenke nara
Pomešajte šećer, vodu i semenke nara u šerpici. Pustite da provri, a zatim na srednje jakoj vatri kuvajte 10 minuta. Procedite sirup kako biste odstranili semenke nara, pa pustite da se ohladi. Ubacite par kockica leda u šejker, zajedno sa viskijem, sokom od limuna i sirupom od nara. Mućkajte 1 minut, onda sipajte u čaše, i polako dodajte crveno vino. Na kraju, ukrasite semenkama nara.
Naslovna slika: www.halfbakedharvest.com