• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

CityMagazine
28.03.2021. 2 min Recepti

Iako i dalje nismo u mogućnosti da pozivamo goste i organizujemo večere sa prijateljima, ovog vikenda makar možete počastiti sebe jednom poslasticom. U pitanju je čokoladni liker koji lako možete pripremiti kod kuće, i to bez previše novca i utrošenog vremena. Dobra vest je što ga možete poslužiti već sedmog dana nakon što bude gotov, ili ga čuvati u frižideru do pola godine, mada verujemo da neće izdržati toliko dugo… Ono što je takođe sjajno u vezi sa ovim likerom jeste to što se osim kao napitak, on može koristiti i za pripremu raznih deserata. Kada je reč o procentu alkohola, to sve zavisi od načina pripreme, ali naša preporuka je da on bude zastupljen u iznosu od 10 do 15 procenata. Kako smo mislili na sve, u nastavku vam predstavljamo ne jednu, već dve varijante ovog recepta – klasičnu i onu za vegane.

Klasičan recept (za 1.5 l)

  • 500 g šećera
  • 125 g nezaslađenog kakao praha
  • 1000 ml punomasnog mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 ml alkohola za likere

Pripremite šerpicu u koju ćete sipati šećer i prosejan kakao prah i dobro promešajte. Zatim dodajte mleko i slatku pavlaku, ponovo dobro promešajte i tek onda uključite ringlu. Sačekajte da smesa proključa, uz neprestano mešanje, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga, dodajte alkohol, dobro sjedinite i prespite u flašu koju ćete zatvoriti pampurom. Nakon sedam dana, liker je spreman za konzumiranje.

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

Veganska varijanta (za 1 l)

  • 400 g šećera
  • 120 g crne čokolade
  • 10 g nezaslađenog kakao praha
  • 300 ml vode
  • 180 ml alkohola za likere
  • 1 kašičica esencije vanile

Izrendajte crnu čokoladu u šerpici na tihoj vatri i, uz dodavanje vode, sačekajte da se otopi. Dodajte šećer i esenciju vanile, sve vreme mešajte, pa dodajte prosejan kakao prah. Kada smesa postane homogena, sklonite je sa vatre i do kraja sledite isti postupak kao i za klasičnu varijantu, s tim što dobijeni liker možete probati već nakon 24 sata.

Pored ovih varijanti, možete se poigravati i drugim ukusima po želji, kao što su čili, kokos ili pomorandža.

Za čili varijantu, naseckanu i od semenki očišćenu papričicu dodajte dok je tečnost i dalje vruća, a kada se ohladi, jednostavno je procedite. Čili će u međuvremenu pustiti aromu i likeru dati blago ljutkast ukus, koji će dodatno pojačati čokoladni ukus likera.

Za varijantu sa kokosom, 50 g kokosovog brašna pomešajte sa alkoholom, a zatim sipajte u flašu ili zatvorenu posudu i ostavite da odleži na suvom i tamnom mestu makar 5 dana. Redovno promućkajte ujutru i uveče, a nakon što istekne predviđeno vreme, procedite alkohol i nastavite pripremu prema već pomenutim uputstvima.

Slično je i sa pomorandžinom korom, samo što ona treba da odstoji 10 dana. Naravno u oba ova slučaja, alkohol koji ćete dodati ohlađenoj smesi treba procediti.

Izvor: Elle Italia

Fotografije: Pinterest

Oznake:

alkoholkod kućeliker od čokoladesastojcislatki ugođaj

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Retro kuhinja: Koktel od račića
Prethodni

Retro kuhinja: Koktel od račića

Ovo je nova vrsta testenine koja navodno povećava uživanje u pasti
Sledeći

Ovo je nova vrsta testenine koja navodno povećava uživanje u pasti

Sledeći
Ovo je nova vrsta testenine koja navodno povećava uživanje u pasti
29.03.2021.

Ovo je nova vrsta testenine koja navodno povećava uživanje u pasti

Prethodni
27.03.2021.

Retro kuhinja: Koktel od račića

Retro kuhinja: Koktel od račića

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖