Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade
Iako i dalje nismo u mogućnosti da pozivamo goste i organizujemo večere sa prijateljima, ovog vikenda makar možete počastiti sebe jednom poslasticom. U pitanju je čokoladni liker koji lako možete pripremiti kod kuće, i to bez previše novca i utrošenog vremena. Dobra vest je što ga možete poslužiti već sedmog dana nakon što bude gotov, ili ga čuvati u frižideru do pola godine, mada verujemo da neće izdržati toliko dugo… Ono što je takođe sjajno u vezi sa ovim likerom jeste to što se osim kao napitak, on može koristiti i za pripremu raznih deserata. Kada je reč o procentu alkohola, to sve zavisi od načina pripreme, ali naša preporuka je da on bude zastupljen u iznosu od 10 do 15 procenata. Kako smo mislili na sve, u nastavku vam predstavljamo ne jednu, već dve varijante ovog recepta – klasičnu i onu za vegane.
Klasičan recept (za 1.5 l)
- 500 g šećera
- 125 g nezaslađenog kakao praha
- 1000 ml punomasnog mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 150 ml alkohola za likere
Pripremite šerpicu u koju ćete sipati šećer i prosejan kakao prah i dobro promešajte. Zatim dodajte mleko i slatku pavlaku, ponovo dobro promešajte i tek onda uključite ringlu. Sačekajte da smesa proključa, uz neprestano mešanje, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga, dodajte alkohol, dobro sjedinite i prespite u flašu koju ćete zatvoriti pampurom. Nakon sedam dana, liker je spreman za konzumiranje.
Veganska varijanta (za 1 l)
- 400 g šećera
- 120 g crne čokolade
- 10 g nezaslađenog kakao praha
- 300 ml vode
- 180 ml alkohola za likere
- 1 kašičica esencije vanile
Izrendajte crnu čokoladu u šerpici na tihoj vatri i, uz dodavanje vode, sačekajte da se otopi. Dodajte šećer i esenciju vanile, sve vreme mešajte, pa dodajte prosejan kakao prah. Kada smesa postane homogena, sklonite je sa vatre i do kraja sledite isti postupak kao i za klasičnu varijantu, s tim što dobijeni liker možete probati već nakon 24 sata.
Pored ovih varijanti, možete se poigravati i drugim ukusima po želji, kao što su čili, kokos ili pomorandža.
Za čili varijantu, naseckanu i od semenki očišćenu papričicu dodajte dok je tečnost i dalje vruća, a kada se ohladi, jednostavno je procedite. Čili će u međuvremenu pustiti aromu i likeru dati blago ljutkast ukus, koji će dodatno pojačati čokoladni ukus likera.
Za varijantu sa kokosom, 50 g kokosovog brašna pomešajte sa alkoholom, a zatim sipajte u flašu ili zatvorenu posudu i ostavite da odleži na suvom i tamnom mestu makar 5 dana. Redovno promućkajte ujutru i uveče, a nakon što istekne predviđeno vreme, procedite alkohol i nastavite pripremu prema već pomenutim uputstvima.
Slično je i sa pomorandžinom korom, samo što ona treba da odstoji 10 dana. Naravno u oba ova slučaja, alkohol koji ćete dodati ohlađenoj smesi treba procediti.
Izvor: Elle Italia
Fotografije: Pinterest