Ukusna uskršnja pita sa šunkom kojoj niko neće moći da odoli
Nema ničeg lepšeg od ukusnog uskršnjeg doručka kada sa najdražima uživamo u druženju i bogatoj prolećnoj trpezi. Tradicionalno, na meniju je uglavnom neka ukusna domaća pogača, koju degustiramo uz razne sireve, suhomesnate proizvode, pikantne namaze i, naravno, kuvana jaja. No, mi smo ovoga puta odlučili da vam predložimo malo drugačiju ideju, a to je da svoje ukućane ove godine, za promenu, obradujete mirisnom i slasnom vrućom pitom od šunke i povrća koja se topi u ustima!
Ovaj recept objedinjuje sve naše omiljene uskršnje ukuse, a uz to je i vrlo šaren i dekorativan, što ga čini idealnim odabirom za praznični doručak. Ono što je najbolje je to što većinu sastojaka sigurno već imate kod kuće, a budući da je vrlo zanimljiv za pripremu, i vaši mališani vam mogu pomoći u samom procesu. Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na recept.
Potrebno je:
- 1/3 šolje šargarepe (očišćene i iseckane na kockice)
- 1/3 šolje crnog luka (sitno iseckanog)
- 1/3 šolje celera (tanko iseckanog)
- 4 kašike putera (plus još malo za podmazivanje kalupa)
- 4 kašike brašna
- 2 ½ šolje mleka
- prstohvat košer soli
- prstohvat mlevenog crnog bibera
- 1 šolja mešanog povrća po želji (grašak, zelena boranija, cvetići brokolija)
- 2 kašike seckanog peršuna
- 120 g sitno seckane šunke
- 1 pakovanje lisnatog testa (2 bloka)
- 1 jaje (umućeno)
Priprema:
Podmažite okrugli kalup za tart.
Šargarepu sipajte u kipuću vodu, pa kuvajte oko tri minuta, dok ne omekša. Ocedite i stavite sa strane.
U većem tiganju otopite puter, pa dodajte seckani crni luk i celer. Malo posolite, pa pržite oko pet minuta, da fino omekšaju. Zatim dodajte brašno, pa polako mešajte oko dva minuta, a nakon toga postepeno dolivajte mleko, sve vreme mešajući, da se ne bi stvorile grudvice. Dodajte so i biber, pa lagano mešajte dok ne dobijete gust i kremast sos. Dodajte pola umućenog jajeta i sve fino pomešajte.
Nakon toga, dodajte i kuvanu šargarepu i miks zelenog povrća, pa zajedno kuvajte još oko pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi (sos ne treba da bude potpuno hladan, tako da je desetak minuta sasvim dovoljno). Kada se malo ohladi, dodajte seckanu šunku i peršun.
Zagrejte rernu na 200°C.
Blokove lisnatog testa tanko rasklagijajte na pobrašnavljenoj površini, pa od njih izrežite krugove malo većeg prečnika od kalupa u kome će se pita peći.
Stavite prvi krug testa u podmazan kalup, fino ga ušuškajte, a zatim preko njega sipajte pripremljen fil.
Ivice testa premažite ostatkom umućenog jajeta, pa odozgo stavite drugi krug testa i lagano pritisnite kako bi se krugovi zalepili. Zatim prstima ili pomoću viljuške dodatno dekorišite ivice pite kako bi bila reckava ili talasasta. Na sredini napravite mali otvor kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja, pa sve odozgo premažite ostatkom umućenog jajeta.
Pecite pitu oko 25 do 30 minuta, dok ne postane hrskava i zlatnosmeđa.
Savet plus: ovaj recept može biti i odličan način da iskoristite ostatak šunke ili drugog mesa nakon Uskrsa, tako u obzir mogu da dođu i cepkana prasetina ili sitno seckana piletina. A ukoliko vam na večeru dolaze gosti vegetarijanci, samo umesto šunke stavite čedar ili neki drugi jači sir.
Prijatno!
Izvor: The Spruce Eats
No Comment! Be the first one.