Žestoka piletina: Ručak koji možete da jedete dva dana
Recept slavnog kuvara Mike Dajmaka je sve što vam je potrebno da začiniet jesenje dane.
Potrebno je:
Pile ili pileći bataci – 1,5 kg;
krompir – 750 gr;
kupus – 1,5 kg;
ulje; biber; so; lorber; aleva paprika
Priprema: Ljubitelji piletine biće u svakom slučaju zadovoljni. Jer, ovako pripremljena živina ni blizu nije onoliko žestoka koliko to ime govori. Oni, pak, što smatraju da pileće meso nije meso, biće takođe zadovoljni. Jer, dovoljno je žestoko da posle pile teško samo sebe može da prepozna. I jedni i drugi, međutim, moraju da nabave pile od oko kilo i po do dva, isto toliko tešku glavicu kupusa i još tri frtalja kile roze krompira.
Pile se istranžira na veće komade, a sitnice, trtica i grudi ostave za supicu ili čorbicu. Krompir se očisti pa iseče na kolutove. Kupus se iseče na kriške kao lubenice (sve sa korenom da ostanu ucelo) pa samo izblanšira u slanoj vodi, kol’ko da smekša, a nikako se ne prekuva.
Dno dublje tepsije ili tave prvo se naulji, onda se poslaže krompir, oceđeni kupus, a komadima piletine sve završi da i na izgled deluje primamljivo. Posoli se, pobiberi mlevenim crnim i zelenim biberom u zrnu, u sve ušuška još nekoliko listova lorbera, zadihtuje aluminijumskom folijom pa peče oko sat i po na blagoj vatri: do 200 stepeni.
Na plotni se zagreje još malo zejtina, skloni se s vatre, umeša s kašičicom aleve paprike (ljute ili slatke) pa time prelije pile u rerni. Onda se vatra pojača na 250 stepeni, pa sve zapeče još samo desetak minuta.
Već iz opisa jasno je da sve deluje toliko primamljivo da je prosto greh ne pripremiti bocu kakvog lakšeg crnog vina, gamea na primer ili rozea, jer ovo je onaj slučaj kada izuzetetak potvrđuje pravilo. Iako se smatra da uz pileće meso valja služiti bela vina, sve ostalo u ovom jelu navodi na neku žešću varijantu, na puniji ukus i buke.
Naslovna fotografija: Shutterstock
No Comment! Be the first one.