Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zvezdani jelovnik

Otkrijte koja su to omiljena jela poznatih dama koje bi da održe vitku liniju, pritom ne vole da gladuju i žele da uživaju u hrani.

Meril Strip

Na instagramu je profil tasteofstreep, na kome su postavljene fotografije hrane inspirisane Meril Strip, za vrlo kratko vreme privukao veliki broj pratilaca. Pored fotografija, neki recepti su po njoj dobili i ime, poput: krvava Meril (Bloody Meryl cocktail), Strip odrezak (Streep steak), takosi Meril Strip, falafel Meril Strip… Inače, prava Meril Strip najviše voli piletinu.

Punjeno pile

•           pile (oko 1,5 kg)

•           3 kriške hleba potopljene u mleku

•           2 umućena jajeta

•           velika glavica crnog luka

•           2 čena belog luka

•           so, biber, majoran

•           kašika iseckanog peršuna

•           2 sitno seckane pileće džigerice

•           3-4 kašike prezli

Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja, sklonite s vatre, dodajte sve ostale sastojke izuzev pileta, začinite po želji i lepo sjedinite. Pile operite i posolite spolja i iznutra, pa napunite pripremljenim nadevom. Ukoliko smatrate da je potrebno, ušijte pile kuhinjskim koncem da nadev ne iscuri tokom pečenja. Pile stavite u podmazanu vatrostalnu posudu, sipajte s prsta vode, sve prelijte s malo ulja, poklopite i stavite u vrelu rernu da se peče. Čim počne da rumeni, pažljivo okrenite.

Ukoliko je pile veće, možda nećete moći da stavite poklopac, tako da pile treba pokriti folijom da ne porumeni previše, a tokom pečenja ga više puta prelivajte saftom u kome se peče. Pri kraju pečenja skinite foliju i ostavite da se još malo zapeče. Meso treba da bude mekano i rumeno. Servirajte na velikom tanjiru s lepo složenim delovima pileta i režnjevima nadeva. Pile isecite duž grudne kosti, pažljivo razdvojte meso i secite na režnjeve debljine oko 1/2 cm.

Ako vam ostane još nadeva, oblikujte ćuftice, stavite ih pored pileta i sve zajedno pecite kad okrenete pile na drugu stranu. Tad možete da dodate i krupno sečen i posoljen krompir, šargarepu iseckanu na kockice, po želji i neki korenčić peršuna ili paškanata. Kad servirate pile, povrće lepo poređajte pored njega.

Dženifer Lopez

Dženifer Lopez kaže da je odrasla na pirinču i pasulju, koje sada zamenjuje kinoom. Ne odriče se zadovoljstava, sve što jede je ukusno. Njen favorit je gvakamole sos, i to ne uvek isti – ima više varijanti spremanja. Što se grickalica tiče, uvek je pored nje – voće i povrće.

Gvakamole sos 1

•           1 avokado

•           sok 1/2 limete

•           1/2 kašičice ljute tucane paprike, po želji

•           1/2 kašičice đumbira

•           so

•           1 paradajz

Avokado presecite napola, izvadite košticu, kašikom skinite mesnati deo i izgnječite ga viljuškom kao pire. Dodajte sok limete i ostale začine, pa promešajte. Iseckajte izdubljen paradajz na kockice, pa ga pomešajte sa sosom ili ga pospite kao dekoraciju.

Gvakamole sos 2

•           3 avokada

•           sok 1 limuna

•           2 čena sitno seckanog belog luka

•           1/2 glavice sitno seckanog crvenog luka

•           2 paradajza (mesnati deo) seckana na kockice

•           po 1 crvena i zelena paprika seckane na kockice

•           1/2 kašičice seckanog peršuna

•           so

Očistite avokado i propasirajte ga kao pire, pa pomešajte s limunovim sokom, crvenim i belim lukom, paradajzom, paprikom i peršunom, posolite i sve izmešajte. Ceo postupak možete da skratite ako sve stavite u blender.

Bela Hadid

Baš ima sreće Bela Hadid – svakodnevni obrok joj je: pola tanjira francuskih krompirića, pola tanjira grilovanog sira, i sa strane malo slatkog kečapa. Na kalorije ne misli.

Sir s roštilja

•           deblje šnite sira

•           maslinovo ulje

Najbolji sirevi za roštilj su halumi i provolone jer imaju visoku tačku topljivosti. Međutim, ništa ne smeta ni ako na roštilj stavite neku drugu vrstu sira, na primer kolut brija, koji je izuzetno mekan sir.

Šnite sira premažite maslinovim uljem, stavite na roštilj i pecite po minut s obe strane. Nije potrebno da pečete duže, dovoljno je da se samo pojave linije roštilja.

Mnogi sirevi postaju slaniji posle pečenja, zato se s njima služe kontrastne namirnice: grožđe, dinje, breskve, kečap, slatkasti sosovi, senf…

Gvinet Paltrou

Po njoj se nikad ne bi reklo, ali Gvinet Paltrou voli da – jede. Omiljena joj je španska kuhinja. Sama najviše voli da sprema ćufte i morske plodove. Od voća, njen favorit su jabuke. Čak je i ćerki dala ime Apple.

Morski plodovi u sosu od povrća

•           200 g praziluka

•           200 g paprike babure

•           400 g svežeg paradajza

•           1 dl belog vina

•           300 g morskih plodova (mešanih): kozice, dagnje, lignje

•           bosiljak i majoran, ili neko drugo začinsko bilje po želji

•           ulje

•           so, biber

Na ulju i umerenoj vatri pržite 10 minuta praziluk u krupnim kolutovima, dodajte seckanu papriku i seckan paradajz bez ljuske, dinstajte oko 15 minuta, dodajte morske plodove, začine i belo vino, i nastavite s dinstanjem još 5-10 minuta.

Viktorija Bekam

Nije bilo poznato da gospođa Bekam ima tako problematičnu kožu dok se nije javno požalila: „Dermatolog mi je rekao da za dobru kožu jedem lososa svaki dan – bilo za doručak, ručak ili večeru, ali baš svaki dan”. Bez obzira na to što ga voli, pitanje je da li joj je ipak dosadio.

Losos s krompirom i blitvom

•           fileti lososa

•           krompir

•           blitva

•           peršun, so, biber

Losos začinite po želji i ispecite u foliji prethodno podmazanoj uljem. Blitvu kratko propržite na ulju, krompir skuvajte, pa i njega propržite na ulju s blitvom i pospite seckanim peršunom.

Sandra Bulok

Sandra i njena sestra Gezin Bulok Prado održavaju uspomenu na mamu Helgu spremajući jela koja je i ona spremala, a njene ćerke ih obožavaju. Među njima počasno mesto zauzimaju kratka rebarca.

Rebarca mame Helge

•           3 parčeta rebara (oko 5 kg)

•           7 dl ulja od kanadske repe (Canola Oil)

•           4 kašike soli

•           3 kašike bibera

•           2 veće krupno rendane šargarepe

•           2 seckane stabljike celera

•           velika glavica sitno seckanog luka

•           6-7 čenova drobljenog belog luka

•           3/4 šolje oljuštenog i seckanog paradajza

•           3 lista lovora

•           6 šoljica piva

•           8 dl vode

•           grančica ruzmarina

•           kašičica ljute tucane paprike

U rebarca utrljajte so i biber. Pekač zagrejte u rerni na 200 stepeni, sipajte polovinu ulja i položite rebarca s masnom stranom nadole. Pecite da porumeni, pa okrenite i pecite nešto kraće. Izvadite rebarca, a u pekač stavite šargarepu, celer i luk. Na ringli dinstajte da luk omekša. Umešajte beli luk, paradajz i lovor. Vratite rebarca, sipajte pivo i vodu. Posle desetak minuta stavite ruzmarin i tucanu papriku. Isključite vatru, poklopite pekač i stavite u rernu da se krčka 3-4 sata na 180 stepeni. Pola sata pred kraj skinite poklopac. Izvadite rebarca iz rerne, malo prohladite i isecite na manje komade (jedno rebro je jedan komad). Po želji, možete sasvim da skinete kosti – lako je izvodljivo jer se meso samo odvaja.

Minka Keli

„Svakog jutra napravim sebi smuti. Neki drugi smuti ručam… U stvari, smuti je obrok u čaši”, kaže glumica. Najviše voli kombinaciju borovnica, banana i badema.

Smuti od borovnica, banane i badema

•           1 banana

•           100 g borovnica

•           šaka oljuštenih drobljenih badema

•           malo bademovog mleka

Izblendirajte bananu i borovnice. U čašu u kojoj ćete služiti smuti sipajte voće, dodajte badem i tek toliko bademovog mleka da liči na ređi pire.

Bijonse

Pevačica najviše voli pirinač i povrće, pogotovo zelenu boraniju. „Kad kažem da je za mene boranija ono što je nekom drugom šnicla, ne veruju mi. A govorim istinu!”, uz osmeh se požalila Bijonse. Lepo je kad voliš ono što je u isto vreme dobro za liniju i zdravo.

Zelena boranija s krompirićima i slaninom

•           4 režnja slanine seckane na kockice

•           srednja glavica sitno seckanog luka

•           2 čena drobljenog belog luka

•           300-350 g očišćene i prepolovljene zelene boranije

•           300-350 g mladih krompirića

•           so, biber

•           1/2 kašičice slatke aleve paprike

•           1 dl vode

U dubokom tiganju ili voku ispržite slaninu bez dodavanja ulja, da bude smeđa i hrskava (3-4 minuta). Dodajte ulje, luk i beli luk, posolite i propržite da luk malo porumeni (4-5 minuta). Umešajte boraniju, krompiriće i alevu papriku, nalivajte postepeno vodom i dinstajte povremeno mešajući, da se boranija i krompirići skuvaju. Trebalo bi da sva tečnost ispari.

Nek svi krompirići budu približno iste veličine (prepolovite ih) kako bi se ravnomerno skuvali.

Fotografije za naslovni kolaž: Pinterest, Unsplash

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…