• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Danska gastronomska evolucija

Jelena Jovanović
29.10.2021. 4 min Gourmet

Pre dvadesetak godina teško je bilo zamisliti da će Danska postati gastronomski centar Evrope i zemlja u kojoj će se dogoditi skandinavsko gastronomsko buđenje. Pokret Nova nordijska kuhinja doprineo je organskoj evoluciji, što je očito u restoranima, korporacijskim kantinama, supermarketima. Danska je danas i vodeći evropski proizvođač organske hrane.

Nova nordijska kuhinja

Pokretač evolucije koja je promovisala namirnice lokalnog porekla i inovativan pristup tradicionalnoj hrani stavivši naglasak na zdrave namirnice i etičku proizvodnju bili su kuvari. Dvanaest šefova potpisalo je 2004. manifest nove nordijske kuhinje (New Nordic Movement). Manifest je osmislio Klaus Majer, suvlasnik slavnog restorana Noma, a ideja je bila – promena na duge staze.

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Foto: PA Jorgenssen

Pioniri novog pokreta

Ljudi koji vode restoran Noma pokušavaju da prenesu svoje ideje i podele ih sa šefovima u restoranima širom sveta. Ideja je transformisati svaku kariku u dugom lancu proizvodnje i konzumiranja hrane. Novi nordijski pokret vezan je, naime, setom od 10 principa koji naglašavaju održivost, lokalnost i poštovanje sveta prirode. Skoro bilo gde u Danskoj možete ući u supermarket i pronaći gotova jela napravljena od organskih proizvoda koji se mogu naći u zadružnim kuhinjama u Kopenhagenu koja nose ime Klausa Majera, Nominog suosnivača.

On je stvorio program obuke o hrani u danskim zatvorima kako bi smanjio recidivizam, a partner je i sa Ikeom – koja hrani 660 miliona ljudi godišnje, i koja je uložila napor da „veganizuje“ svoj meni. Majer je u Boliviji otvorio restorane i škole kuvanja kako bi oživeo nacionalnu ugostiteljsku industriju. Den Đisti, bivši glavni kuvar u Nomi, bavi se u SAD osmišljavanjem i pripremom hranljivih dnevnih obroka za više od 4.000 školske dece, a Fejsal Demiraj, jedan od sadašnjih Nominih kuvara, u Albaniji vodi fondaciju koja istražuje i katalogizira nacionalnu kuhinju.

Rene Redžepi je osnovao neprofitnu organizaciju pod nazivom Mad (na danskom – hrana), koja je 2019. vodila kampanju u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama, i skretala pažnju na ekološku štetu koju uzrokuje proizvodnja hrane.

Foto: Flickr

Restorani u Danskoj 

Danas se nova nordijska kuhinja oslobodila normi, predrasuda i očekivanja i stvorila novu kulinarsku umetnost, koja obuhvata sve – sastojke, tehnike pripreme, nova jela, upliv tradicije…

U anketama sprovedenim među turistima, čak 43 odsto je navelo da je glavni razlog posete Danskoj – lokalna gastronomija i restoranska ponuda. Danski restorani eksperimentišu sa sirovinama lokalnog porekla, a šefovi slede put čistije, zelenije, i zdravije kulinarske tradicije. Broj danskih restorana sa Michelin zvezdicama je u porastu, a nekoliko takvih restorana nalazi se van gradova.

Mnogo je i drugih, manje poznatih restorana koji slede neprikosnoveni trend. Među njima su Ti Trin Ned u Fredericiji, Geranium u Kopenhagenu i nekadašnji restoran Malling & Schmidt u Arhusu.

Istovremeno, danski poljoprivrednici preispituju načine proizvodnje i dolaze do novih rešenja. U trgovinama na malo dostupna je visokokvalitetna hrana i mnogi gurmanski proizvodi koje su zajedno razvili proizvođači hrane i poznati šefovi. Ovi proizvodi omiljeni su među potrošačima, a partnerstvo između prehrambenih kompanija, kuvara i velikih trgovaca stalno se razvija.

Foto: St. Lars

Organska hrana i druge koristi

Nova nordijska kuhinja definitivno je usmerila pogled ka lokalnom. U Danskoj, naime, klimatski faktori i sastav zemljišta osiguravaju proizvodnju kvalitetnih namirnica, intenzivnog ukusa. To je slučaj sa biljkama, žitaricama, plodovima mora. Hladnoća mora koje zapljuskuje obale Danske, recimo, garantuje intenzivniji ukus školjki. A u poslednjoj deceniji zabeležen je veliki porast izvoza školjki iz Danske.

Pokret Nova nordijska kuhinja doprineo je organskoj evoluciji, što je očito u restoranima, korporacijskim kantinama, supermarketima. Danska je danas i vodeći evropski proizvođač organske hrane.

Interes za razne lokalne proizvode ne prestaje da raste, a njihova upotreba je usavršena. Popularni su mnogi – uljana repica, zob, razne vrste sireva, starinske sorte voća. Iskorišćene su i sve mogućnosti tradicionalnih recepata. 

U Danskoj se posebno vodi računa o održivim principima. Tako su, recimo, restorani u Kopenhagenu smislili kako da iskoriste ostatke hrane, i smanjili otpad hrane za čak 75 odsto. Postoji i startap koji je smislio kako da se jabuke koje su polutrule i neupotrebljive za jelo iskoriste za proizvodnju kvalitetnog sajdera.

Foto: Johannes Jansson/norden.org

U najavi

Na sajtu organizacije Food Nation Denmark (foodnationdenmark.com) mogu se naći mnoge informacije o događanjima i novitetima na danskoj gastronomskoj sceni. Uskoro, od 17. i 18. novembra u Malmeu u Švedskoj održaće se Nordijski sajam organske hrane 2021 (Nordic Organic Food Fair).

Ovaj sajam organske hrane i pića najveći je sertifikovani trgovački događaj organske hrane i pića u nordijskom regionu. Osim što nudi mogućnost da se na jednom mestu kupe i probaju kvalitetni autentični proizvodi, sajam je i prilika da se upoznaju dobavljači organskih proizvoda iz nordijskog regiona, kao i međunarodni brendovi i zanimljive nove kompanije i proizvodi.

Domaćin danskog štanda ove godine biće Organic Denmark – udruženje kompanija, organskih poljoprivrednika i potrošača u Danskoj, i najveći tamošnji predstavnik industrije organske hrane. koji lokalne organske proizvode promoviše širom sveta.

Naslovna fotografija: noma.dk

Oznake:

danskagastronomijaorganska hrana

Povezani članci

Restoran u kome vas vređaju: Ljudi plaćaju za lošu uslugu i dolaze ponovo

Taste Atlas objavio listu najboljih jela i kuhinja na svetu u 2022: Evo gde je srpska pljeskavica

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Jovanović

Profesor književnosti i novinar. U novinarstvu dugo, u City magazinu od 2010. Najčešće i najomiljenije teme- kultura, trendovi i moda.

Ostali članci

Prethodni

Jezivo ukusni kokteli za Noć veštica

Sledeći

Zvezdani jelovnik

Sledeći
01.11.2021.

Zvezdani jelovnik

Prethodni
28.10.2021.

Jezivo ukusni kokteli za Noć veštica

Najnovije

Državni posao
Momci iz serije „Državni posao“ su napravili najbolji oproštaj od Žarka Lauševića koji smo videli
Miloš Dašić
pokidan
Gledao sam film „Pokidan“ da vi ne morate: Najstrejterskiji film o zavisnosti ikada
Miloš Dašić
The Prodigy
The Prodigy nakon 26 godina promenio kontroverzni stih svog velikog hita
CityMagazine
Grupa M.O.R.T. objavila je spot za ,,Osobu A“ i najavila koncerte u Novom Sadu, Pančevu i Nišu
CityMagazine
srebrni letač
„Tmina iza zvezda“ – Srebrni letač na velikom formatu i u punom sjaju
Filip Milosavljević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖