Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Danska gastronomska evolucija

Pre dvadesetak godina teško je bilo zamisliti da će Danska postati gastronomski centar Evrope i zemlja u kojoj će se dogoditi skandinavsko gastronomsko buđenje. Pokret Nova nordijska kuhinja doprineo je organskoj evoluciji, što je očito u restoranima, korporacijskim kantinama, supermarketima. Danska je danas i vodeći evropski proizvođač organske hrane.

Nova nordijska kuhinja

Pokretač evolucije koja je promovisala namirnice lokalnog porekla i inovativan pristup tradicionalnoj hrani stavivši naglasak na zdrave namirnice i etičku proizvodnju bili su kuvari. Dvanaest šefova potpisalo je 2004. manifest nove nordijske kuhinje (New Nordic Movement). Manifest je osmislio Klaus Majer, suvlasnik slavnog restorana Noma, a ideja je bila – promena na duge staze.

Foto: PA Jorgenssen

Pioniri novog pokreta

Ljudi koji vode restoran Noma pokušavaju da prenesu svoje ideje i podele ih sa šefovima u restoranima širom sveta. Ideja je transformisati svaku kariku u dugom lancu proizvodnje i konzumiranja hrane. Novi nordijski pokret vezan je, naime, setom od 10 principa koji naglašavaju održivost, lokalnost i poštovanje sveta prirode. Skoro bilo gde u Danskoj možete ući u supermarket i pronaći gotova jela napravljena od organskih proizvoda koji se mogu naći u zadružnim kuhinjama u Kopenhagenu koja nose ime Klausa Majera, Nominog suosnivača.

On je stvorio program obuke o hrani u danskim zatvorima kako bi smanjio recidivizam, a partner je i sa Ikeom – koja hrani 660 miliona ljudi godišnje, i koja je uložila napor da „veganizuje“ svoj meni. Majer je u Boliviji otvorio restorane i škole kuvanja kako bi oživeo nacionalnu ugostiteljsku industriju. Den Đisti, bivši glavni kuvar u Nomi, bavi se u SAD osmišljavanjem i pripremom hranljivih dnevnih obroka za više od 4.000 školske dece, a Fejsal Demiraj, jedan od sadašnjih Nominih kuvara, u Albaniji vodi fondaciju koja istražuje i katalogizira nacionalnu kuhinju.

Rene Redžepi je osnovao neprofitnu organizaciju pod nazivom Mad (na danskom – hrana), koja je 2019. vodila kampanju u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama, i skretala pažnju na ekološku štetu koju uzrokuje proizvodnja hrane.

Foto: Flickr

Restorani u Danskoj 

Danas se nova nordijska kuhinja oslobodila normi, predrasuda i očekivanja i stvorila novu kulinarsku umetnost, koja obuhvata sve – sastojke, tehnike pripreme, nova jela, upliv tradicije…

U anketama sprovedenim među turistima, čak 43 odsto je navelo da je glavni razlog posete Danskoj – lokalna gastronomija i restoranska ponuda. Danski restorani eksperimentišu sa sirovinama lokalnog porekla, a šefovi slede put čistije, zelenije, i zdravije kulinarske tradicije. Broj danskih restorana sa Michelin zvezdicama je u porastu, a nekoliko takvih restorana nalazi se van gradova.

Mnogo je i drugih, manje poznatih restorana koji slede neprikosnoveni trend. Među njima su Ti Trin Ned u Fredericiji, Geranium u Kopenhagenu i nekadašnji restoran Malling & Schmidt u Arhusu.

Istovremeno, danski poljoprivrednici preispituju načine proizvodnje i dolaze do novih rešenja. U trgovinama na malo dostupna je visokokvalitetna hrana i mnogi gurmanski proizvodi koje su zajedno razvili proizvođači hrane i poznati šefovi. Ovi proizvodi omiljeni su među potrošačima, a partnerstvo između prehrambenih kompanija, kuvara i velikih trgovaca stalno se razvija.

Foto: St. Lars

Organska hrana i druge koristi

Nova nordijska kuhinja definitivno je usmerila pogled ka lokalnom. U Danskoj, naime, klimatski faktori i sastav zemljišta osiguravaju proizvodnju kvalitetnih namirnica, intenzivnog ukusa. To je slučaj sa biljkama, žitaricama, plodovima mora. Hladnoća mora koje zapljuskuje obale Danske, recimo, garantuje intenzivniji ukus školjki. A u poslednjoj deceniji zabeležen je veliki porast izvoza školjki iz Danske.

Pokret Nova nordijska kuhinja doprineo je organskoj evoluciji, što je očito u restoranima, korporacijskim kantinama, supermarketima. Danska je danas i vodeći evropski proizvođač organske hrane.

Interes za razne lokalne proizvode ne prestaje da raste, a njihova upotreba je usavršena. Popularni su mnogi – uljana repica, zob, razne vrste sireva, starinske sorte voća. Iskorišćene su i sve mogućnosti tradicionalnih recepata. 

U Danskoj se posebno vodi računa o održivim principima. Tako su, recimo, restorani u Kopenhagenu smislili kako da iskoriste ostatke hrane, i smanjili otpad hrane za čak 75 odsto. Postoji i startap koji je smislio kako da se jabuke koje su polutrule i neupotrebljive za jelo iskoriste za proizvodnju kvalitetnog sajdera.

Foto: Johannes Jansson/norden.org

U najavi

Na sajtu organizacije Food Nation Denmark (foodnationdenmark.com) mogu se naći mnoge informacije o događanjima i novitetima na danskoj gastronomskoj sceni. Uskoro, od 17. i 18. novembra u Malmeu u Švedskoj održaće se Nordijski sajam organske hrane 2021 (Nordic Organic Food Fair).

Ovaj sajam organske hrane i pića najveći je sertifikovani trgovački događaj organske hrane i pića u nordijskom regionu. Osim što nudi mogućnost da se na jednom mestu kupe i probaju kvalitetni autentični proizvodi, sajam je i prilika da se upoznaju dobavljači organskih proizvoda iz nordijskog regiona, kao i međunarodni brendovi i zanimljive nove kompanije i proizvodi.

Domaćin danskog štanda ove godine biće Organic Denmark – udruženje kompanija, organskih poljoprivrednika i potrošača u Danskoj, i najveći tamošnji predstavnik industrije organske hrane. koji lokalne organske proizvode promoviše širom sveta.

Naslovna fotografija: noma.dk

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…