• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Internacionalna kuhinja: Atrium

Internacionalna kuhinja: Atrium

Peđa Kresojević
29.01.2020. 2 min Restorani

Sasvim neobičan i potpuno poseban, sasvim maštovit i potpuno čudesan svet otvara se u pasažu na početku Pašićeve ulice u Novom Sadu, čim skrenete iz pešačke Zmaj Jovine. Originalno osmišljen i dosledno realizovan koncept hamama – turskog kupatila, masaže i na kraju, zapravo na vrhu, restorana koji vas (od)vodi u magične svetove Istoka, zagolicaće i oduševiti baš sva čula. Ovog puta pažnju posvećujemo samo(m) restoranu, a više nego toplo preporučujemo posetu ovom mestu u svakom segmentu i detalju, kao zaista jedinstveno iskustvo na ovim prostorima.

Dakle, kada zakoračite u Hamam, vijugavim kamenim stepeništem penjete se na gornji nivo, gde dospevate u neobično skladan i sa ukusom uređen restoranski prostor, u kome je od osvetljenja, preko setinga i servisa do izbora muzike, sve skladno povezano tako da vas uvede i odvede u opojni svet Bliskog Istoka i Mediterana. A tu su kuhinje Maroka, Libije, Persije, Grčke… koje svojim ukusima i mirisima, bojama i kombinacijama čine zaista poseban doživljaj.

Internacionalna kuhinja: Atrium

Kao uvod u ovdašnji gastro svet nikako ne propustite set predjela koji pruža svu raskoš magičnih ukusa od humusa i tabulija, preko baba ganuša i fenomenalne salate od slatkog krompira, do muhamare (namaz od paprika sa sirupom od nara), halumija i falafela, uz interesantan pita hleb sa puno začina: apsolutna rapsodija ukusa. U glavnom delu tažin, autentično marokansko jelo koje se priprema i servira u originalnim posudama, osvojio nas je u svim verzijama: teletina sa suvim šljivama, piletina sa suvim kajsijama, apsolutno sjajna jagnjetina sa urmama, junetina sa limunom…, za one koji bi nešto tradicionalnije tu je grčka musaka, a kao pratnja basmati pirinač ili kus kus sa grožđicama, narom i drugim suvim i koštunjavim voćem.

Ono što nam se posebno dopalo je što su sva jela pripremljena po izvornim recepturama, autentičnih aroma sa puno nijansi ukusa u rasponu od slatkih i slanih do pikantnih, a tako harmonično uklopljenih i interesantno posluženih. Obavezno sačuvajte bar malo mesta za baklave, sa pistaćima ili orasima, savršeno zaokružuju celokupan ugođaj uz kafu ili neki od aromatičnih čajeva. Dakle: obavezno upisati u svaki raspored dolazaka u Novi Sad… bilo kojim povodom, uz napomenu da vam je za ulazak u hamam potrebno samo dobro raspoloženje, sve dobijate ovde, od jednokratnog kupaćeg kostima nadalje, ostaje samo da se otisnete na jedno sasvim egzotično putovanje iz srca Novog Sada.

Oznake:

atriumhamamnovi sad

Podeli

Zaprati Autor

Peđa Kresojević

U ozbiljnim godinama otkrio da ume i ponešto da napiše o njima. Veruje da je obišao skoro sve restorane u Beogradu i Novom Sadu, i još neke po Srbiji, i o skoro svakom od njih pisao, u City Magazinu (sada i ubuduće), časopisu Vino & Fino i Yellow Cabu (nekada). Inače ne ume da kuva, ali voli da konzumira i proba. Ima diplomu Mašinskog fakulteta s kojim nema baš nikakve veze, osim činjenice da je solidan deo života, makar formalno, bio tamo. Bavio se trgovinom, ušao u svet knjiga i muzike i ostao tu. Voli da istražuje i pomera granice, daje prednost inovacijama u odnosu na klasiku, spreman da svim srcem podrži posvećenost i lični pečat u restoranima, i životu. Omiljeno jelo – neka nova kombinacija i neka nova kuhinja koju još nije probao.Gastro urednik i menadžer distribucije City magazina.

Ostali članci

Lokalni proizvodi bez aditiva i konzervanasa
Prethodni

Lokalni proizvodi bez aditiva i konzervanasa

Dođite na TESTIVAL 2020, festival testa, testenine i hleba
Sledeći

Dođite na TESTIVAL 2020, festival testa, testenine i hleba

Sledeći
Dođite na TESTIVAL 2020, festival testa, testenine i hleba
30.01.2020.

Dođite na TESTIVAL 2020, festival testa, testenine i hleba

Prethodni
27.01.2020.

Lokalni proizvodi bez aditiva i konzervanasa

Lokalni proizvodi bez aditiva i konzervanasa

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖