• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Internacionalna kuhinja: Atrium

Peđa Kresojević
29.01.2020. 2 Mins Read Restorani

Sasvim neobičan i potpuno poseban, sasvim maštovit i potpuno čudesan svet otvara se u pasažu na početku Pašićeve ulice u Novom Sadu, čim skrenete iz pešačke Zmaj Jovine. Originalno osmišljen i dosledno realizovan koncept hamama – turskog kupatila, masaže i na kraju, zapravo na vrhu, restorana koji vas (od)vodi u magične svetove Istoka, zagolicaće i oduševiti baš sva čula. Ovog puta pažnju posvećujemo samo(m) restoranu, a više nego toplo preporučujemo posetu ovom mestu u svakom segmentu i detalju, kao zaista jedinstveno iskustvo na ovim prostorima.

Dakle, kada zakoračite u Hamam, vijugavim kamenim stepeništem penjete se na gornji nivo, gde dospevate u neobično skladan i sa ukusom uređen restoranski prostor, u kome je od osvetljenja, preko setinga i servisa do izbora muzike, sve skladno povezano tako da vas uvede i odvede u opojni svet Bliskog Istoka i Mediterana. A tu su kuhinje Maroka, Libije, Persije, Grčke… koje svojim ukusima i mirisima, bojama i kombinacijama čine zaista poseban doživljaj.

Kao uvod u ovdašnji gastro svet nikako ne propustite set predjela koji pruža svu raskoš magičnih ukusa od humusa i tabulija, preko baba ganuša i fenomenalne salate od slatkog krompira, do muhamare (namaz od paprika sa sirupom od nara), halumija i falafela, uz interesantan pita hleb sa puno začina: apsolutna rapsodija ukusa. U glavnom delu tažin, autentično marokansko jelo koje se priprema i servira u originalnim posudama, osvojio nas je u svim verzijama: teletina sa suvim šljivama, piletina sa suvim kajsijama, apsolutno sjajna jagnjetina sa urmama, junetina sa limunom…, za one koji bi nešto tradicionalnije tu je grčka musaka, a kao pratnja basmati pirinač ili kus kus sa grožđicama, narom i drugim suvim i koštunjavim voćem.

Povezani članci

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Ono što nam se posebno dopalo je što su sva jela pripremljena po izvornim recepturama, autentičnih aroma sa puno nijansi ukusa u rasponu od slatkih i slanih do pikantnih, a tako harmonično uklopljenih i interesantno posluženih. Obavezno sačuvajte bar malo mesta za baklave, sa pistaćima ili orasima, savršeno zaokružuju celokupan ugođaj uz kafu ili neki od aromatičnih čajeva. Dakle: obavezno upisati u svaki raspored dolazaka u Novi Sad… bilo kojim povodom, uz napomenu da vam je za ulazak u hamam potrebno samo dobro raspoloženje, sve dobijate ovde, od jednokratnog kupaćeg kostima nadalje, ostaje samo da se otisnete na jedno sasvim egzotično putovanje iz srca Novog Sada.

Tags:

atriumhamamnovi sad

Povezani članci

Azijska kuhinja: Chi Le Ma

Mišelin vodič za Beograd predstavlja 17 restorana u svom novom izboru za 2023. godinu

Share Article

Follow Me Written By

Peđa Kresojević

U ozbiljnim godinama otkrio da ume i ponešto da napiše o njima. Veruje da je obišao skoro sve restorane u Beogradu i Novom Sadu, i još neke po Srbiji, i o skoro svakom od njih pisao, u City Magazinu (sada i ubuduće), časopisu Vino & Fino i Yellow Cabu (nekada). Inače ne ume da kuva, ali voli da konzumira i proba. Ima diplomu Mašinskog fakulteta s kojim nema baš nikakve veze, osim činjenice da je solidan deo života, makar formalno, bio tamo. Bavio se trgovinom, ušao u svet knjiga i muzike i ostao tu. Voli da istražuje i pomera granice, daje prednost inovacijama u odnosu na klasiku, spreman da svim srcem podrži posvećenost i lični pečat u restoranima, i životu. Omiljeno jelo – neka nova kombinacija i neka nova kuhinja koju još nije probao.Gastro urednik i menadžer distribucije City magazina.

Ostali članci

Previous

Lokalni proizvodi bez aditiva i konzervanasa

Next

Dođite na TESTIVAL 2020, festival testa, testenine i hleba

Next
30.01.2020.

Dođite na TESTIVAL 2020, festival testa, testenine i hleba

Previews
27.01.2020.

Lokalni proizvodi bez aditiva i konzervanasa

Najnovije

Dopustite da vas očara anime film „Suzume”, novi film Makoto Šinkaija
CityMagazine
Detour nas vodi na nezaboravan muzički put kroz vreme 25. i 26. maja u klubu BitefArtCafe
CityMagazine
Otvorena izložba „Italija je u modi“ koja je okupila urbani deo Beograda
CityMagazine
E-Play obradio pesmu EKV-a u okviru kampanje podizanja svesti o sigurnosti žena i devojčica
CityMagazine
Prijanka Čopra i Sem Hjuan osvojiće vas u filmu „Ponovo ljubav“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖