Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Internacionalna kuhinja: Atrium

Sasvim neobičan i potpuno poseban, sasvim maštovit i potpuno čudesan svet otvara se u pasažu na početku Pašićeve ulice u Novom Sadu, čim skrenete iz pešačke Zmaj Jovine. Originalno osmišljen i dosledno realizovan koncept hamama – turskog kupatila, masaže i na kraju, zapravo na vrhu, restorana koji vas (od)vodi u magične svetove Istoka, zagolicaće i oduševiti baš sva čula. Ovog puta pažnju posvećujemo samo(m) restoranu, a više nego toplo preporučujemo posetu ovom mestu u svakom segmentu i detalju, kao zaista jedinstveno iskustvo na ovim prostorima.

Dakle, kada zakoračite u Hamam, vijugavim kamenim stepeništem penjete se na gornji nivo, gde dospevate u neobično skladan i sa ukusom uređen restoranski prostor, u kome je od osvetljenja, preko setinga i servisa do izbora muzike, sve skladno povezano tako da vas uvede i odvede u opojni svet Bliskog Istoka i Mediterana. A tu su kuhinje Maroka, Libije, Persije, Grčke… koje svojim ukusima i mirisima, bojama i kombinacijama čine zaista poseban doživljaj.

Kao uvod u ovdašnji gastro svet nikako ne propustite set predjela koji pruža svu raskoš magičnih ukusa od humusa i tabulija, preko baba ganuša i fenomenalne salate od slatkog krompira, do muhamare (namaz od paprika sa sirupom od nara), halumija i falafela, uz interesantan pita hleb sa puno začina: apsolutna rapsodija ukusa. U glavnom delu tažin, autentično marokansko jelo koje se priprema i servira u originalnim posudama, osvojio nas je u svim verzijama: teletina sa suvim šljivama, piletina sa suvim kajsijama, apsolutno sjajna jagnjetina sa urmama, junetina sa limunom…, za one koji bi nešto tradicionalnije tu je grčka musaka, a kao pratnja basmati pirinač ili kus kus sa grožđicama, narom i drugim suvim i koštunjavim voćem.

Ono što nam se posebno dopalo je što su sva jela pripremljena po izvornim recepturama, autentičnih aroma sa puno nijansi ukusa u rasponu od slatkih i slanih do pikantnih, a tako harmonično uklopljenih i interesantno posluženih. Obavezno sačuvajte bar malo mesta za baklave, sa pistaćima ili orasima, savršeno zaokružuju celokupan ugođaj uz kafu ili neki od aromatičnih čajeva. Dakle: obavezno upisati u svaki raspored dolazaka u Novi Sad… bilo kojim povodom, uz napomenu da vam je za ulazak u hamam potrebno samo dobro raspoloženje, sve dobijate ovde, od jednokratnog kupaćeg kostima nadalje, ostaje samo da se otisnete na jedno sasvim egzotično putovanje iz srca Novog Sada.

Nikole Pašića 1
021 3020 902