Vojvođanska kuhinja: Nasuvo i friško
Miris jela za koje vojvođanske domaćice imaju sve manje vremena vraća jedan simpatični lokalčić na novosadskom Limanu 4 adekvatnog naziva Nasuvo i friško. Nasuvo – po čuvenom obroku ravničarskog kraja od testa, a friško jer se ono pravi tu gde se i služi.
Na meniju: grenadir marš tj. nasuvo sa krompirom, nasuvo sa kupusom, sirom, makom, prezlom ili orasima, čorbe (krompir, bela), supe (žuta, crvena), šufnudle sa domaćim pekmezom, palačinke, krofne, šnenokle, koh, a služi se i doručak: paorski, jaja na više načina, sendviči (slovački, laloški, starinski), moče ili jednostavno leba, masti, soli i paprika (za 55 dinara).
Kuvarica i „glavna” u lokalu Ivana Vuković Pejčić sve pravi po maminom i bakinom receptu, a počela je da sprema i druga kuvana jela (gulaš, paprika, grašak) po želji mušterija koje su od prvog dana zavolele ovaj lokal.
Ambijent odiše duhom ravnice i prošlosti. To je gotovo mini vojvođanski muzej. I za to se pobrinula Ivana, zajedno sa suprugom. On je valjkom radio moleraj i nizao prepoznatljive bordo bordure na zidu. Restaurirali su stolice, od starih šerpi na tufne napravili lustere… Rodbina, prijatelji ali i mušterije donosili su eksponate, pa tako zidove krase hekleraji baka, ali i galerija starih fotografija, sa plafona vise naopačke tanjiri i šoljice, a tu je i starinski radio, fenjeri i lampe. Ispred lokala klupice za sedenje, još jedan od vojvođanskih simbola.
Lokal je živ tokom celog dana, od doručka do večeri kada se posebno traže krofne. Uz dobar obrok tu se može popiti zanatsko somborsko pivo ili čerevićko vino. Može se jesti u lokalu ili poneti obrok, a u planu je i dostava na adresu.
Fotografije: Promo