• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Vojvođanska kuhinja: Nasuvo i friško

Ivana Munišić Jovanović
30.05.2022. 2 Mins Read Restorani

Miris jela za koje vojvođanske domaćice imaju sve manje vremena vraća jedan simpatični lokalčić na novosadskom Limanu 4 adekvatnog naziva Nasuvo i friško. Nasuvo – po čuvenom obroku ravničarskog kraja od testa, a friško jer se ono pravi tu gde se i služi.

Na meniju: grenadir marš tj. nasuvo sa krompirom, nasuvo sa kupusom, sirom, makom, prezlom ili orasima, čorbe (krompir, bela), supe (žuta, crvena), šufnudle sa domaćim pekmezom, palačinke, krofne, šnenokle, koh, a služi se i doručak: paorski, jaja na više načina, sendviči (slovački, laloški, starinski), moče ili jednostavno leba, masti, soli i paprika (za 55 dinara).

Kuvarica i „glavna” u lokalu Ivana Vuković Pejčić sve pravi po maminom i bakinom receptu, a počela je da sprema i druga kuvana jela (gulaš, paprika, grašak) po želji mušterija koje su od prvog dana zavolele ovaj lokal.

Povezani članci

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Ambijent odiše duhom ravnice i prošlosti. To je gotovo mini vojvođanski muzej. I za to se pobrinula Ivana, zajedno sa suprugom. On je valjkom radio moleraj i nizao prepoznatljive bordo bordure na zidu. Restaurirali su stolice, od starih šerpi na tufne napravili lustere… Rodbina, prijatelji ali i mušterije donosili su eksponate, pa tako zidove krase hekleraji baka, ali i galerija starih fotografija, sa plafona vise naopačke tanjiri i šoljice, a tu je i starinski radio, fenjeri i lampe. Ispred lokala klupice za sedenje, još jedan od vojvođanskih simbola.

Lokal je živ tokom celog dana, od doručka do večeri kada se posebno traže krofne. Uz dobar obrok tu se može popiti zanatsko somborsko pivo ili čerevićko vino. Može se jesti u lokalu ili poneti obrok, a u planu je i dostava na adresu.

Fotografije: Promo

Tags:

city gourmetnovi sadvojvođanska kuhinja

Povezani članci

Azijska kuhinja: Chi Le Ma

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Previous

Tri jednostavna doručka za bolju probavu

Next

Voštane krpice za održive, zdrave i kuhinje u boji

Next
31.05.2022.

Voštane krpice za održive, zdrave i kuhinje u boji

Previews
29.05.2022.

Tri jednostavna doručka za bolju probavu

Najnovije

Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖