Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Vojvođanska kuhinja: Nasuvo i friško

Miris jela za koje vojvođanske domaćice imaju sve manje vremena vraća jedan simpatični lokalčić na novosadskom Limanu 4 adekvatnog naziva Nasuvo i friško. Nasuvo – po čuvenom obroku ravničarskog kraja od testa, a friško jer se ono pravi tu gde se i služi.

Na meniju: grenadir marš tj. nasuvo sa krompirom, nasuvo sa kupusom, sirom, makom, prezlom ili orasima, čorbe (krompir, bela), supe (žuta, crvena), šufnudle sa domaćim pekmezom, palačinke, krofne, šnenokle, koh, a služi se i doručak: paorski, jaja na više načina, sendviči (slovački, laloški, starinski), moče ili jednostavno leba, masti, soli i paprika (za 55 dinara).

Kuvarica i „glavna” u lokalu Ivana Vuković Pejčić sve pravi po maminom i bakinom receptu, a počela je da sprema i druga kuvana jela (gulaš, paprika, grašak) po želji mušterija koje su od prvog dana zavolele ovaj lokal.

Ambijent odiše duhom ravnice i prošlosti. To je gotovo mini vojvođanski muzej. I za to se pobrinula Ivana, zajedno sa suprugom. On je valjkom radio moleraj i nizao prepoznatljive bordo bordure na zidu. Restaurirali su stolice, od starih šerpi na tufne napravili lustere… Rodbina, prijatelji ali i mušterije donosili su eksponate, pa tako zidove krase hekleraji baka, ali i galerija starih fotografija, sa plafona vise naopačke tanjiri i šoljice, a tu je i starinski radio, fenjeri i lampe. Ispred lokala klupice za sedenje, još jedan od vojvođanskih simbola.

Lokal je živ tokom celog dana, od doručka do večeri kada se posebno traže krofne. Uz dobar obrok tu se može popiti zanatsko somborsko pivo ili čerevićko vino. Može se jesti u lokalu ili poneti obrok, a u planu je i dostava na adresu.

Fotografije: Promo

1300 kaplara 14

Najčitanije

Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji

Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Srpska Kopakabana je raj za porodice sa decom, a nalazi se na samo 60 minuta vožnje od Beograda

Srpska Kopakabana, kako je mnogi zovu, ili Peskara, kako je zovu stanovnici Zrenjanina, jedno je od omiljenih kupališta u Vojvodini…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Momak iz Srbije rešio da pobedi sistem: Škola zabranila bermude, a on je ovako došao u školu

Školska pravila oblačenja nisu tema koja se pominje svaki dan, ali jedan učenik iz Srbije dospeo je u žižu kada…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak koji treba da stavite na lubenicu je so, a evo i zašto

Mnogi se kunu da je parče rashlađene lubenice nešto najbolje za osveženje tokom letnjih vrućina, ali retko kome bi palo…

Internacionalna kuhinja: Flert

Smešten u srcu Novog Beograda, ušuškan u prostoru iza nekadašnje b92 i GTC poslovne zgrade, u toplim bojama i sa…

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa…

Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?

Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je…

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete…

Recept za kompot od breskve

Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima…