4 dobra razloga zbog kojih ovog proleća treba da jedete što više rotkvica
Sezona rotkvica je uveliko u toku, a dok se svi spremamo za uskršnju trpezu na kojoj je upravo ova hrskava povrćka nezaobilazna, dobro je da se prisetimo svih zdravstvenih koristi koje donosi njihovo konzumiranje.
Rotkvica (Raphanus sativus) je povrće koje pripada porodici Brassicaceae (krstašice), zajedno sa brokolijem, kupusom, karfiolom i keljom. Potiče iz Azije i poznata je po svojim blagotvornim efektima. Kako piše Health, ove hrskave i osvežavajuće biljke sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv bolesti i mogu doprineti snižavanju nivoa šećera u krvi.

Postoji mnogo načina da se uživa u ovom povrću – možete ih peći, grilovati, dinstati, umakati u tahini ili ih jesti sirove u salatama i sendvičima. U nastavku pročitajte koje zdravstvene koristi donosi konzumacija rotkvica.
- Izvor antioksidanasa
Istraživanja su pokazala da rotkvice sadrže nekoliko vrsta antioksidanasa. Antioksidansi pomažu u smanjenju upala, štite ćelije od oštećenja i usporavaju proces starenja, kao i razvoj bolesti.
Prisustvo antioksidanasa zabeleženo je kako u korenu rotkvice, tako i u njenim klicama, semenkama i listovima. Ova prirodna jedinjenja mogu pomoći u zaštiti od određenih karcinoma, uključujući rak grlića materice, dojke, prostate, debelog creva, jetre i pluća.
- Sadrže jedinjenja za zaštitu zdravlja
Rotkvice su deo porodice krstašica, u koju spadaju i kupus i slačica. Ova povrća sadrže prirodne materije na bazi sumpora, koje dokazano smanjuju upale, štite ćelije od kancerogenih supstanci i usporavaju rast ćelija raka.
Takođe, ova jedinjenja imaju antibakterijska svojstva. Neka istraživanja pokazuju da mogu da štite od bakterije Helicobacter pylori, koja može izazvati čireve i rak želuca.
- Imaju malo kalorija
Za mršavljenje je važno da trošite više kalorija nego što ih unosite. Rotkvice su odličan niskokaloričan izbor za užinu. Jedna šolja sirovih rotkvica sadrži manje od 20 kalorija i samo 3,91 grama neto ugljenih hidrata, uz 1,84 g vlakana.
Istraživanja preporučuju unos od pet šolja voća i povrća dnevno za optimalnu ishranu. Rotkvice su zato idealna niskokalorična užina bogata hranljivim materijama.
- Mogu pomoći u zaštiti od dijabetesa
Prema istraživanju iz 2018. godine, očekuje se da će se broj odraslih sa dijagnozom dijabetesa u SAD-u utrostručiti do 2060. godine. Iako konzumacija rotkvica sama po sebi neće sprečiti bolest, može imati pozitivan efekat.
Studije su pokazale da rotkvice poboljšavaju antioksidativne mehanizme tela i pozitivno utiču na nivo šećera u krvi – smanjuju apsorpciju glukoze u crevima i podstiču njeno preuzimanje u ćelije, čime pomažu u snižavanju šećera u krvi.
Nutritivne vrednosti rotkvice (po jednoj šolji sirovih rotkvica):
- Kalorije: 18,4
- Masti: 0,115 g
- Natrijum: 44,8 mg
- Ugljeni hidrati: 3,91 g
- Vlakna: 1,84 g
- Dodatni šećeri: 0 g
- Proteini: 0,782 g
Takođe su bogate magnezijumom, kalijumom i vitaminom C:
- Magnezijum podržava funkcije nerava i mišića.
- Kalijum je važan za zdravlje kostiju, srca i mišića.
- Vitamin C je antioksidans koji pomaže u zarastanju rana i zaštiti ćelija od oštećenja.
Da li svi smeju da jedu rotkvice?
Rotkvice su uglavnom bezbedne za jelo, ali se preporučuje umeren unos kako ne bi došlo do pada nivoa šećera u krvi (hipoglikemije). Simptomi uključuju zamućen vid, glavobolju i osećaj gladi.
Zbog skoro 2 g vlakana po šolji, uvodite ih postepeno u ishranu – previše vlakana odjednom može izazvati nadimanje i gasove.

Saveti za konzumaciju
Ne morate ih jesti samo u salatama! Tradicionalne crvene rotkvice možete jesti sirove ili kuvane:
– Dodajte ih u sendviče, činije sa žitaricama, takose, ili kuvana jela poput stir-fry-a i supa.
– Lišće rotkvice možete dinstati ili jesti sirovo u salatama ili pestu.
– Umačite ih u tahini, guakamole, namaze od pasulja, tapenade od maslina ili sir od indijskog oraha.
– Uživajte u ukiseljenim ili fermentisanim rotkvicama.Stavite tanke sirove kriške na tost sa avokadom ili humusom.
– Pecite, grilujte ili dinstajte sa maslinovim uljem i belim lukom.
Rotkvice lako i brzo rastu, pa ih možete posaditi u bašti ili saksiji. Kada ih kupujete, birajte čvrste primerke sa svežim, zelenim listovima. Ako ih stavite u frižider, duže će trajati ako skinete lišće – koje je takođe jestivo i može pomoći u borbi protiv gojaznosti.
No Comment! Be the first one.