Matcha – zelena moć u prahu
Matcha je postala veoma popularna u prodavnicama zdrave hrane i kafićima, gde se najčešće nudi kao shot, latte, čaj ili dodatak desertima. Iako potiče od iste biljke kao i zeleni čaj (Camellia sinensis), matcha se uzgaja i obrađuje na poseban način, pa samim tim ima i drugačiji sastav.
Tokom uzgoja, biljke za matchu se veći deo vremena drže u senci, što povećava nivo klorofila i aminokiselina, a listovima daje duboku, tamnozelenu boju. Nakon berbe, sa listova se uklanjaju stabljike i žilice, a zatim se melju u fini prah – i to je matcha, piše Kreni zdravo.hr.
Za razliku od klasičnog zelenog čaja, kod matche konzumirate ceo list, pa unosite više kofeina i antioksidanasa. Studije su pokazale da matcha može imati brojne koristi za zdravlje:
- Bogata je antioksidansima
Matcha sadrži katehine – biljne antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja. Iako ih ima nešto manje od klasičnog zelenog čaja, u prahu se otpušta i do tri puta više antioksidanasa kada se pomeša sa vodom. - Može štititi jetru
Neka istraživanja pokazuju da zeleni čaj i matcha mogu smanjiti rizik od bolesti jetre. Ipak, rezultati su pomešani i potrebna su dodatna istraživanja, posebno na ljudima. - Pomaže radu mozga
Matcha može poboljšati pažnju, memoriju i brzinu reakcije. Sadrži kofein i L-teanin, aminokiselinu koja sprečava nagli pad energije i održava koncentraciju. - Može pomoći u borbi protiv raka
Matcha sadrži EGCG, moćan antioksidans koji se u laboratorijskim uslovima pokazao kao potencijalni borac protiv ćelija raka. Ipak, još se čekaju potvrde u kliničkim studijama. - Dobra je za zdravlje srca
Zeleni čaj se povezuje sa smanjenjem krvnog pritiska i boljim zdravljem srca, pa se pretpostavlja da matcha, sličnog sastava, može imati isti efekat. - Može pomoći kod mršavljenja
Zeleni čaj (a time i matcha) ubrzava metabolizam i pomaže sagorevanju masti, pa se često nalazi u preparatima za mršavljenje.
Kako se koristi?
Matcha se priprema jednostavno – prah se sipa u šolju, prelije vrućom vodom i meša posebnom metlicom. Može se dodavati u latte, čajeve, smutije, deserte, pa čak i u pudinge.
Napomena:
Matcha ima više kofeina od zelenog čaja, pa se preporučuje umeren unos – do dve ravne kašičice dnevno. U većim količinama može izazvati ubrzan rad srca ili opteretiti jetru, posebno ako nije organska, jer može sadržati ostatke pesticida i teških metala.
No Comment! Be the first one.