• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

5 vrsta povrća i začina koje možete sami uzgajati

CityMagazine
10.05.2020. 4 Mins Read IshranaZdravlje

Dani za nama naučili su nas velikim lekcijama i naveli da razmišljamo o idejama koje ranije nismo uzimali u razmatranje. Jedna od njih svakako je i uzgajanje voća, povrća i začinskog bilja u dvorištu ili na teresi. Za sve entuzijaste koji bi želeli da se oprobaju u ovoj aktivnosti, imamo lepe vesti. Naime, određene vrste možete presaditi i pravilnom negom i održavanjem, ubirati sočne plodove, koji su pre svega zdravi, a naravno, i ukusni. Možete se odlučiti za razne tehnike, o čemu ćemo detaljnije pisati u nastavku, a ono što je veliki plus jeste da vam nisu potrebna velika ulaganja. Verujemo da ste nestrpljivi, te odmah krećemo put bašte i povrtarskih trikova…

1. Mladi luk

Za početak skratite stabljike luka za otprilike 2.5 cm, a glavicu i koren ne dirajte. Ubacite glavice u saksiju sa otvorima na dnu, ili direktno u baštu. Važno je da mesto gde ste presadili mladi luk bude izloženo sunčevim zracima bar 6 sati dnevno. Prekrijte glavice kvalitetnom zemljom, a stabljike ostavite da vire. Kada je u pitanju zalivanje, to činite kada god primetite da je zemlja suva, ali se trudite da glavice ne plivaju u vodi. Trebalo bi da prvi rezultati budu vidljivi već nakon nekoliko dana, a vi se možete poslužiti kada god želite, tako što ćete iseći stabljike.

Povezani članci

Jedete sir svakog dana? Nutricionista odgovara koliko je to zdravo

5 zdravih navika za gubljenje kilograma ove jeseni

Stabljike mladog luka izrastu za otprlike nedelju dana, ali sve dok zadržite glavice u zemlji i redovno zalivate, moći ćete da ubirate plodove.

2. Celer

Skratite vrh celera za prbližno 2.5 cm, a nakon toga stavite celer u činiju, tako što će vrhovi biti sa gornje strane. Sipajte vodu, tek toliko da prekrije dno činije. Odložite činiju na sunčano mesto, i sačekajte nekoliko dana da izrastu koren i listovi. Nakon toga, presadite celer u saksiju sa otvorima na dnu ili direktno u baštu. Prekrijte zemljom sve do listova, ali ono što je veoma važno jeste izloženost suncu bar 6 sati dnevno. Slično kao i sa mladim lukom, vrhove možete seckati i koristiti u ishrani čim stabljike malo porastu, ali je važno da negujete biljku kako bi se duže očuvala.

Važno je da zemlja bude umereno vlažna, ali i da mesto gde ste celer presadili bude u delimičnom hladu, a ne sve vreme pod direktnim sunčevim zracima. Stabljikama je potrebno nekoliko meseci da dostignu punu visinu.

3. Đumbir

Potopite đumbir i ostavite ga da prenoći. Zatim ga isecite, vodeći računa da ne oštetite mladice sa svake strane. Presadite đumbir u zemlju na dubini od otprilike 5 cm, a pritom se možete poslužiti saksijom ili unapred određenim mestom u bašti, koje je u delimičnoj senci. Međutim, gledajte da mladice budu okrenute nagore ili sa strane, a zemlja neka bude kvalitetna i rastresita. Đumbiru prija vlaga, a izdanici će se pojaviti kroz nekoliko nedelja. Ipak, potrebno je biti strpljiv 3 do 4 meseca, kako bi izrastao dovoljno za ubiranje plodova. Kada želite da se poslužite, iskopajte rizom i isecite deo koji želite.

Prilikom vađenja iz zemlje budite pažljivi, a kada ste završili, ponovo ga vratite na mesto. Ukoliko se pridržavate ovih uputstava, moći ćete da ubirate plodove dugi vremenski period.

4. Zelena salata

Isecite drške salate, tako da ostavite vrhove listova, otprike 2.5 cm dužine, a zatim listove ostavite u posudi sa vodom, blizu prozora. Menjajte vodu na svakih par dana, tako da koren počne da raste nakon nedelju dana, dok će listovi takođe vidljivo izrasti. Za manje od 2 nedelje, moći ćete da kidate listove i uživate u ukusu.

Ukoliko se odlučite za ovakav vid uzgajanja, salata neće rasti velikom brzinom, pa sačekajte od 10 do 12 dana da je iznesete na trpezu. Nakon toga, ona će pokušati da cveta, a listovi će poprimiti gorak ukus.

5. Batat

Stavite ceo ili deo opranog batata u zemlju, i prekrijte tankim slojem zemlje. Vodite računa da ona bude dovoljno vlažna i osunčana. Sačekajte nekoliko nedelja dok se ne pojave izdanci visine 10 cm, kojih može biti 30 do 50 po jednom krompiru. Kada se pojave, polako ih otkinite i složite u plitku posudu sa vodom, tako da donji delovi budu potopljeni. Koreni bi trebalo da niknu nakon nedelju dana. Kada porastu od 5 do 10 cm, spremni su za presađivanje u rastresitoj zemlji. Napravite rupe u koje ćete ubaciti izdanke i utapkajte zemlju do pola, a zatim zalijte vodom i ponovite kad god primetite da je zemlja suva. Nakon nekoliko nedelja primetićete zelene izdanke, koji će prerasti u bogate čokote. Kada list počne da žuti, možete brati plod, a procena je da je batatu potrebno od 100 do 140 dana da sazri.

Ukoliko gajite batat u bašti, gledajte da prve plodove iskoristite pre mraza, za najbolje rezultate. Izbegavajte zalivanje nedelju dana pre toga, a pre pripreme, batat ostavite da odstoji 10 dana na toplom i suvom mestu.

Izvor: The Spruce

Fotografije: Unsplash, Pinterest

Tags:

bastapovrcepovrtarstvoprolecetrikovizacini

Povezani članci

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

Ovaj orašasti plod poboljšaće vam zdravlje creva

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ovako izgleda najveća „zelena“ fasada u Evropi

Next

Boje na slikama odlučuju gde ćemo na odmor

Next
11.05.2020.

Boje na slikama odlučuju gde ćemo na odmor

Previews
10.05.2020.

Ovako izgleda najveća „zelena“ fasada u Evropi

Najnovije

„Bridgerton 3”: Jedna od glavnih junakinja najavila mogući izostanak
Milica Arsić
Nakon samo dve prikazane epizode serije „The Last of Us”, fanovi imaju veliki razlog za slavlje
Milica Arsić
Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖