Da li znate da pire možete da zaledite: Evo kako da ga podgrejete da bi bio kao da je tek spremljen
Pire krompir je klasik, prilog koji ne smete propustiti. Međutim, ponekad se dogodi da ga pripremimo u većoj količini nego što nam je potrebno za ručak.
Možda ste se već zapitali da li ovaj prilog možete zalediti, i naknadno upotrebiti. Nećemo vas držati u neizvesnosti – apsolutno. Prilikom pripreme narednog obroka, zapamtite ovu činjenicu.
Kako zamrznuti pire krompir?
Konkretnog recepta zapravo nema. Važno je, međutim, koji recept za pire krompir koristite. Svaki recept koji uključuje pavlaku ili mleko i maslac dolazi u obzir. Sadržaj masti u zamrzivaču ključan je za održavanje ukusa i teksture vašeg omiljenog priloga.
Ako se odlučite na ovaj korak, jednostavno je – ohlađen pire krompir stavite u posudu prikladnu za zamrzavanje, napišite datum na posudi i stavite u zamrzivač. Metoda je prikladna i za zamrzavanje pirea od batata.
Koliko dugo možemo držati krompir u zamrzivaču?
Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država, zamrznut pire može se čuvati u zamrzivaču do dva meseca.
Kako podgrejati zamrznuti pire krompir?
Ako vreme dopušta, najbolje ga je odmrznuti u frižideru. Nakon što se odmrzne, može se ponovo zagrejati na sledeće načine:
- U tiganju na srednje jakoj vatri. Povremeno promešajte da se potpuno zagreje na odgovarajuću temperaturu.
- U mikrotalasnoj pećnici u poklopljenoj posudi – okvirno 5 minuta. Povremeno promešajte.
- U pećnici u velikoj posudi s poklopcem oko 30 minuta, tačnije dok se ne zagreje na željenu temperaturu.
Podgrejani pire krompir trebalo bi da bude spreman. Ako vam se čini suvim i bezukusnim, dodajte kap mleka ili pavlake, ili kašičicu maslaca odnosno malo posolite i pobiberite po ukusu i po potrebi.
Ali, možete dodatno poboljšati ukus. S kiselim pavlakom, na primer, i prženom slaninom, s belim lukom ili limunom i začinskim biljem.
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Emanuel Ekström / Unsplash