Kada kupujete jagode, obratite pažnju na ovih 7 stvari
Jagode su se već pojavile u prodaji i mnogi su ih jedva čekali toliko da će nakupovati i više nego što mogu da pojedu.
Srećom, jagode mogu duže biti sveže uz nekoliko korisnih saveta, piše Index.hr.
1. Kupujte samo sveže jagode
Prvo i osnovno pravilo je kupiti samo zrele i neoštećene jagode. Prilikom kupovine pazite da nemaju oštećenja ili tamne mrlje jer takvi plodovi mogu brže početi da buđaju. Ako kupujete u pakovanjima, proverite stanje svih jagoda unutar kutije – oštećene voćke mogu ubrzati proces kvarenja celog pakovanja.
2. Nemojte ih odmah prati
Iako se možda čini prirodnim oprati jagode odmah po dolasku kući, to nije najbolji postupak. Vlažnost koju ostavite na jagodama može ubrzati rast buđi. Umesto toga, operite ih neposredno pre konzumacije ili pripreme. Ako ih morate oprati odmah, pobrinite se da ih temeljno osušite pre nego što ih odložite.
3. Čuvajte ih na suvom i hladnom mestu
Jagode je najbolje čuvati u frižideru, ali je važno da budu pravilno uskladištene. Najbolje ih je staviti u plastičnu kutiju, posudu sa prozračnim poklopcem ili čak u papirnu kesu koja upija vlagu. Nikada ih nemojte čuvati u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi jer će u tom slučaju vlaga izazvati brže kvarenje.

4. Dodajte papirni ubrus
U kutiju ili posudu stavite papirni ubrus koji će upiti višak vlage. Time ćete smanjiti rizik od stvaranja buđi. Zamenite ubrus svaki put kada primetite da je vlažan.
5. Koristite sirće za čišćenje
Ako želite dodatno da se osigurate da se buđ ne pojavi, možete jagode oprati u mešavini vode i sirćeta. Pomešajte 1 deo belog sirćeta sa 10 delova vode i potopite ih na nekoliko minuta. Nakon toga ih temeljno osušite i stavite u frižider. Ovaj postupak pomaže da se ubiju bakterije i gljivice koje mogu izazvati buđ.
6. Pravilno ih zamrznite
Ako znate da nećete uspeti da pojedete sve jagode pre nego što se pokvare, zamrzavanje je odličan način da ih sačuvate. Voće operite, osušite, odsecite peteljke i stavite ih na pleh u jednom sloju kako se ne bi slepile. Kada se zamrznu, prebacite ih u kesu za zamrzavanje. Ovako pripremljene jagode možete koristiti u smutijima, kolačima ili kao dodatak drugim jelima.
7. Pazite na temperaturu
Nemojte čuvati jagode na previše hladnom ili previše toplom mestu. Idealna temperatura za čuvanje jagoda je između 2 i 4°C, što je otprilike temperatura u frižideru. Previsoka temperatura ubrzava zrenje i kvarenje, dok preniska temperatura može da naruši teksturu jagoda.
Meni izadje alergija ako lepo ne operem jagode, zato i moram da ih operem cim ih kupim. Posle dobrog pranja potopim ih u vodu i sipam kasicicu detoxamina zeolita i pustim tako da odstoje nekih 30 min i posle ih jedem.Jedino tako mi ne izlazi alergija