Kako omiljenu brzu hranu učiniti zdravijom?
Redovno konzumiranje brze hrane može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Kako biste ih izbegli, potražite zdravije alternative, koje vam predstavljamo u nastavku.
Hamburger
I hamburger možete pripremiti u zdravijem aranžmanu. Za početak nemojte preterati s uljem dok pečete meso i budite umereni u umacima koje koristite. Nemojte preterivati sa sirom i obogatite pljeskavicu s puno povrća. Umesto hleba možete koristiti listove zelene salate.
Ugljeni hidrati
Testenina, hleb, pirinač, tortilje… Sve te namirnice često se nalaze u obrocima. Savetujemo vam da birate namirnice sa celim zrnom, jer su one bogate vlaknima. To će pozitivno uticati na varenje, a vlakna će i duže zadržati osećaj sitosti pa ćete jesti manje nego inače.
Pica
Da li postoji neko ko ne voli italijansku kuhinju? Umesto klasičnog testa pripremite picu od karfiola, uz puno povrća i ne preterujte sa sirom. Druga alternativa je korišćenje tortilje umesto testa za picu.
Pržena hrana
Krompir, riblji štapići, pileći medaljoni, pohovani sir… Sva pržena hrana nije preterano hranljiva, ali je zato vrlo kalorična. Takve namirnice pripremajte u vrućoj fritezi ili u pećnici. Istina je da namirnice neće dobiti na nutritivnoj vrednosti, ali će zbog izbegavanja ulja biti barem manje kalorične.
Večernji zalogaji
Da li često posegnete za večernjim zalogajima poput čipsa ili smokija? Zamenite grickalice za zdravije alternative na bazi voća, povrća i mahunarki. To će vašem telu dati hranljive materije, ali nećete ostati uskraćeni za bogat ukus.
Čokolada
Poslastice možete pripremati i na zdraviji način. Ako volite čokoladu, mlečnu verziju zamenite crnom. Ona ima više hranljivih materija i pozitivno deluje na organizam, ali je naravno važno da ste umereni u količini.
Svakako je važno da se hranite uravnoteženo i da ne preterujete. Čak i ako se povremeno upustite u neke nezdrave verzije hrane, u tome nema apsolutno ništa loše sve dok se to događa povremeno.
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Janice Lin / Unsplash