Koliko grama sira bismo smeli da pojedemo dnevno?
U pojedinim zemljama sir je neizostavni deo trpeze, a najbolji primer je Francuska. No, ova namirnica nije na tako dobrom glasu kada je u pitanju očuvanje zdravlja, piše grazia.fr. Rezultati nedavnog istraživanja otkrivaju dnevnu količinu koja se ne sme prekoračiti.
Sir – ukusna namirnica bogata mastima i kalorijama
Nisu svi sirevi jednaki! Kozji sir, topljeni sir ili rikota cenjeni su zbog niže energetske vrednosti, to nije slučaj za sve… Zapravo, sirevi su bogati zasićenim masnoćama koje su izvor holesterola, a time i početka kardiovaskularnih bolesti. Drugim rečima, treba biti umeren, pogotovo jer imaju prilično visoku kalorijsku vrednost. Na primer, 380 i 400 kalorija nalazi se u 100 g.
Važna je umerenost
Prema rezultatima istraživanjima u medicinskom časopisu European Journal of Nutrition, sir se ne sastoji samo od elemenata koji su štetni po zdravlje. Ovaj rad naglašava dobre proteine koji pogoduju obnovi mišićne mase. U ovoj namirnici takođe se nalazi važan izvor kalcijuma koji omogućuje kostima da ostanu čvrste. Bakterije u siru dobre za mikrobiotu. Sve te prednosti paradoksalno sprečavaju kardiovaskularne bolesti. Da biste izvukli samo dobrobiti, važno je budete umereni. Prema ovoj studiji, idealna dnevna vrednost je 40g.