Ova začinska biljka pomaže u snižavanju visokog nivoa holesterola
Korišćenje biljaka i začina u ishrani može značajno uticati na ukus hrane, ali i pomoći da u telo unesemo različite hranjive materija. Iako su određeni začini i biljke popularniji od drugih, mnogi će se složiti kako se ruzmarin nalazi pri samom vrhu popularnosti.
Ovu biljku dijetetičari su izdvojili kao najbolju za korišćenje u ishrani kod ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom. Kao razlog ističu da je ruzmarin bogat antioksidansima. Odličan je u kombinaciji s maslinovim uljem, ali i s drugim namirnicama koje su deo mediteranske ishrane.
Bogat antioksidansima
Dijetetičar Džordan Hil ističe da je “ruzmarin bogat antioksidansima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u telu, na kraju pomažući u sprečavanju štetne oksidacije lošeg, odnosno LDL, holesterola”.
Jedno starije naučno istraživanje pokazalo je da ruzmarin utiče na nivo šećera i holesterola u krvi. Kako prenosi “Eating Well”, u istraživanju je učestvovalo je 48 dobrovoljacau koji su uzimali dva, pet ili deset grama mlevenog ruzmarina dnevno tokom četiri nedelje. Učesnicima studije su napravljeni nalazi krvi pre i na kraju istraživanja, a rezultati su pokazali da su dobrovoljci koji su uzeli najveću dozu (deset grama tokom četiri nedelje) imali značajno niže nivoe lošeg holesterola.
Ruzmarin se često koristi u najboljoj ishrani na svetu
Mediteranska ishrana smatra se najboljom i najzdravijom na svetu, a ruzmarin je čest začin koji se u njoj koristi. Ova vrsta ishrane bogata je voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, masnom ribom, ekstra devičanskim maslinovim uljem i ograničenom količinom dodanih šećera i zasićenih masti.
Jela u mediteranskoj ishrani obogaćuju se začinima poput ruzmarina, origana, bosiljka, cimeta, đumbira i drugih začina za koje se vezuju razne zdravstvene koristi. Kako prenosi Index, korišćenje ruzmarina u pripremi jela može jelu dodati antioksidanse, vlakna, ali i poboljšati ukus.
Pomaže u smanjenju unosa zasićenih masti
Ljudi koji imaju visok nivo holesterola trebalo bi da paze na unos zasićenih masti iz punomasnog mleka, maslaca, pavlake, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa s visokim udelom masti. Međutim, ako povremeno odlučite da jedene crveno meso, unos zasićenih masti možete smanjiti mariniranjem mesa začinskim biljem.
Biljke poput ruzmarina ne sadrže masti. Sa svojim zemljanim i drvenastim ukusom, ruzmarin ima snažan ukus i dobro se slaže s drugim biljem kao što su majčina dušica, majoran i origano.
Nutricionistkinja i dijetetičarka Sara Has ističe da je posebno dobro koristiti ruzmarin u mariniranju govedine. “To je zato što jedinjenja u ruzmarinu pomažu u sprečavanju stvaranje heterocikličkih amina (kancerogenih jedinjenja) koji se mogu stvoriti na mesu tokom pečenja na roštilju”, tvrdi Has.