Ove namirnice najbolje je jesti sirove
Povrće je uvek dobra opcija. Možete da ga pripremite na razne načine, ali jedan način je ipak najzdraviji – ako ga jedete sirovo.
Zato smo izabrali najzdravije povrće koje se može jesti sirovo.
1. Krastavci
Sirovi krastavci pružiće vam neodoljiv ukus i hrskavu teksturu. Možete da ih uparite sa humusom, maslinovim uljem ili samo solju. To uvek može da bude obična zdrava užina, piše Times of India.
2. Spanać
Listovi spanaća su puni vitamina C i E, vlakana, enzima i aminokiselina. Kada je u pitanju sirov spanać, njegovi mladi listovi su najfiniji. Kada se kuva, ovo povrće gubi svoj ukus i aminokiseline.
3. Cvekla
Cvekla je veoma zdravo povrće upravo zbog jake crveno-ružičaste boje. Folat, koji pomaže vašim nervnim ćelijama i razvoju mozga, nalazi se u velikim količinama u cvekli.
4. Klice
Klice sadrže veliku količinu fitonutrijenata i hlorofila, što vašem telu daje pravu količinu antioksidanata. Klice su najbolja opcija među sirovim povrćem. Oni vraćaju vitamin C i B u vaše telo, što pomaže da se vaše ono obnovi.
5. Šargarepa
U poređenju sa kuvanom šargarepom, sirova sadrži više hranljivih materija. Šargarepa će lako podići nivo energije u vašem telu i dobra je za vaš vid.
6. Paradajz
Konzumiranjem sirovog paradajza možete da odložite mnoga stanja, poput gojaznosti, razvoja raka, dijabetesa, bolesti bubrega i problema sa kostima.
7. Luk
Sirovi luk sadrži jedinjenja sumpora i supstance koje sprečavaju rak. Zbog hemikalija u sirovom luku, koje nestaju tokom kuvanja, veruje se da se jedenjem luka može da spreči razvoj raka pluća i prostate.
8. Brokoli
Brokoli je poznat kao jedno od najzdravijih povrća, a važno je reći da se može konzumirati i sirov. Ako vam se ne sviđa njegov zemljani ukus, možete da ga kuvate samo jedan minut. Samo pazite da ga ne prekuvate.
9. Beli luk
Jedenjem belog luka možete da sprečite i rak, prenosi n1info.hr.