• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Jaja, fotografija: freestocks on Unsplash

Pet trikova za jaja iz mikrotalasne: Jednostavno se spremaju i nikada nisu bila sočnija

CityMagazine
27.08.2023. 2 min Ishrana

Jaja obiluju proteinima, gvožđem, vitaminima i mineralima, a ne iziskuju puno vremena za pripremu. Upravo su zbog toga vrlo popularna namirnica, koju je moguće servirati na različite maštovite načine. Možda niste pokušavali, ali i mikrotalasna pećnica dolazi u obzir, piše gastro.24sata.hr.

S obzirom na to da više nisu jeftina kao nekad, treba biti štedljiv sa upotrebom jaja. Upravo iz tog razloga, predstavljamo vam različite načine za pripremu, sve provereni, tako da uspete iz prve. Najbolje od svega, uštedećete i na vremenu i na pranju posuđa!

Poširana jaja iz mikrotalasne

Povezani članci

Ovakva ishrana značajno smanjuje rizik prerane smrti

Ovo je ishrana koja može smanjiti rizik od prevremene smrti za 29 odsto, tvrde naučnici sa Harvarda

Poširanje može da bude „izazovno“, jer reč je o tehnici koja zahteva malo više veštine. Sa druge strane, za poširanje vam ne treba ulje, a traje manje od dva minuta.

Razbijte jaje i sadržaj sipajte direktno u šolju ili manju keramičku posudu u kojoj se nalazi voda. Nakon 60 sekundi, izvadite šoljicu iz mikrotalasne pećnice i proverite da li se belance stvrdnulo. Ako nije, ostavite ga u mikrotalasnoj još 30 sekundi. (Vreme pripreme zavisi od toga na koliko je vati mikrovalna podešena.) Nakon toga jaje izvadite iz vode, osušite i servirajte.

Kajgana iz mikrotalasne

Jedan od najpopularnijih načina pripreme jaja jeste kajgana. U činiji razbijte 2-3 jaja, dodajte malo mleka ili pavlake, posolite i pobiberite prema ukusu, te sve zajedno promešajte viljuškom. Stavite činiju u mikrotalasnu na 30 sekundi, izvadite, promešajte i vratite u mikrotalasnu pećnicu. Pecite u u intervalima po 30 sekundi i mešajte dok ne dobijete željenu teksturu.

Tvrdo kuvana jaja iz friteze na vrući vazduh

U mikrotalasnoj rerni teško je skuvati tvrdo kuvana jaja, ali u tome vam može pomoći friteza na vruć vazduh. Složite jaja u fritezu (u jednom nivou) i kuvajte 15 minuta na 250 stepeni. Izvadite jaja iz friteze, ohladite ih hladnom vodom i servirajte. Ako želite, tako skuvana jaja možete da odložite u frižider, u kojem će ostati sveža do 5 dana.

Jednostavno odvojite belance od žumanca

Odvojanje belanca od žumanca nije uvek najjednostavnije, naročito ako ste početnik. Ali, imamo trik i za tu situaciju: najlakše ćete ih odvojiti ako su jaja hladna, ili ako su tek izvađena iz frižidera.

Belance i žumance su gušći kad su hladni, tako da ih je jednostavnije odvojiti. Za još bolji rezultat, pre odvajanja ubacite jaja u zamrzivač na desetak minuta.

Zaledite sveža jaja

Sveža jaja uvijek možete da imate pri ruci, ako ih odložite u zamrzivač. Ne, ne radite to s jajima u ljusci, jer postoji rizik od pucanja ljuske pod uticajem veoma niske temperature. Umesto toga, razbijte jaje i sipajte ga u silikonsku posudicu, koju ćete zatvoriti poklopcem. Tako zamrznuto jaje kasnije lako možete da izvadite i ostavite preko noći u frižideru da se odmrzne.

BONUS VIDEO:

Oznake:

jajakuvanjeodlaganje namirnicapriprema hranetrikovi

Povezani članci

Iako su dobre za srce, štitnu žlezdu, digestivni sistem i još mnogo toga, tikvice ipak nisu pogodne za svakoga

Citrus dijeta: Za dobru liniju i zdravlje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Kuvarica iz japanskog sela u kom ljudi žive preko 100 godina otkrila šta najviše jedu

Sledeći

Optička iluzija koja otkriva da li ste zaljubljive prirode ili usamljeni vuk

Sledeći
27.08.2023.

Optička iluzija koja otkriva da li ste zaljubljive prirode ili usamljeni vuk

Prethodni
26.08.2023.

Kuvarica iz japanskog sela u kom ljudi žive preko 100 godina otkrila šta najviše jedu

Najnovije

Premijera Bitke na Neretvi
Pre 54 godine Holivud je došao na noge Titu: Orson Vels, Jul Briner, Sofija Loren na premijeri našeg filma za koji je plakat radio Pikaso
Miloš Dašić
Otvorena vrata
„Ovo je išlo na RTS-u ’94, zamislite danas tako nešto“: Scena iz serija Otvorena vrata je aktuelna i dan danas
CityMagazine
Državni posao
Momci iz serije „Državni posao“ su napravili najbolji oproštaj od Žarka Lauševića koji smo videli
Miloš Dašić
pokidan
Gledao sam film „Pokidan“ da vi ne morate: Najstrejterskiji film o zavisnosti ikada
Miloš Dašić
The Prodigy
The Prodigy nakon 26 godina promenio kontroverzni stih svog velikog hita
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖