• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kuvarica iz japanskog sela u kom ljudi žive preko 100 godina otkrila šta najviše jedu
Foto: Keith Poynton / Alamy / Profimedia

Kuvarica iz japanskog sela u kom ljudi žive preko 100 godina otkrila šta najviše jedu

CityMagazine
26.08.2023. 2 min Ishrana

“Ne postoji nijedna hrana koja je najbolja”, rekla je Juki Mijaguni, učiteljica kuvanja sa Okinave, Buetneru u dokumentarnoj seriji “Živeti do 100: Tajne plavih zona“.

Okinavski kuvari će vam najverovatnije reći da, za razliku od konvencionalne medicine, ne postoji jedinstveni tajni sos, niti jedna jednostavna pilula koju treba uzeti. Umesto toga, postoji najmanje sedam ključnih namirnica koje pomažu u promovisanju zdravlja i dugovečnosti u japanskim subtropima.

Ljubičasti slatki krompir – osnovna hrana

Tokom 1950-ih, kada je ostatak Japana preživljavao na ishrani od oko 50 odsto pirinča, stanovnici Okinave su dobijali 67 odsto dnevnih kalorija od mršavog ljubičastog slatkog krompira zvanog beni imo.

“Ovi otporni na tajfune, zdravi složeni ugljeni hidrati su puni vlakana”, kaže Buettner, i dodaje da dolaze sa više antioksidanata od borovnica.

Zeleni listovi duda

Mijaguni kaže da su listovi duda dobri za ublažavanje bolova u grlu. Istraživanja pokazuju da listovi duda bogati hranljivim materijama takođe mogu da pomognu u borbi protiv upale i regulišu šećer i holesterol u krvi.

Supa od lignji

Ova slana supa sadrži enzime, aminokiseline i hormone koji mogu da ojačaju imunitet i poboljšaju krvni pritisak. Mijaguni kaže da je to dobar način za “detoksikaciju”.

Morske alge

Morske alge su pune hranljivih materija, kao što su jod i antioksidansi koji održavaju naše ćelije zdravim. Stanovnici Okinave jedu ovu sortu da bi se rashladili u vrućim danima.

Pelin

Listovi ove biljke imaju gorak ukus koji se dobro slaže sa svinjetinom i može pomoći varenju.

Goja

Ova japanska gorka tikva, koja se ponekad naziva i gorka dinja, jedno je od omiljenih povrća na Okinavi za ubacivanje u jela za prženje. Goja je puna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi, što može objasniti zašto stanovnici Okinave tradicionalno imaju nižu stopu dijabetesa od drugih Japanaca.

Okinavski tofu

Kao i drugi tofu, ovo je hrana bogata sojom koja je dobra za srce i može pomoći u snižavanju holesterola. Ali okinavski tofu obezbeđuje još više proteina i zdravih masti od drugih jer se soja presuje sirova pre kuvanja umesto posle. Ovaj stil tofua se zove šima-dofu, što znači „otofu tofu“, i veoma je čvrst, jer se tradicionalno pravi sa više slanog koagulanta od kopnenog tofua. Takođe, na njihovim tanjirima ima veoma malo mesta za crveno meso ili prerađenu hranu. Umesto toga, njihovi tanjiri su ispunjeni biljkama — hranom bogatom vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama koje, osim što su ukusne, štite i od hroničnih bolesti, prenosi n1info.hr.

BONUS VIDEO:

Oznake:

japanzdrava ishrana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Da li surutka stvarno rešava probleme sa jetrom: Evo šta kaže dr Perišić
Prethodni

Da li surutka stvarno rešava probleme sa jetrom: Evo šta kaže dr Perišić

Pet trikova za jaja iz mikrotalasne: Jednostavno se spremaju i nikada nisu bila sočnija
Sledeći

Pet trikova za jaja iz mikrotalasne: Jednostavno se spremaju i nikada nisu bila sočnija

Sledeći
Pet trikova za jaja iz mikrotalasne: Jednostavno se spremaju i nikada nisu bila sočnija
27.08.2023.

Pet trikova za jaja iz mikrotalasne: Jednostavno se spremaju i nikada nisu bila sočnija

Prethodni
26.08.2023.

Da li surutka stvarno rešava probleme sa jetrom: Evo šta kaže dr Perišić

Da li surutka stvarno rešava probleme sa jetrom: Evo šta kaže dr Perišić

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖