Razlozi zbog kojih ne bi trebalo da jedete ovsenu kašu
Ovsena kaša je hrana koju mnogi od nas vole da jedu za doručak ili užinu, mada ovaj obrok vam može izazvati poteškoće ako imate problema sa stomakom.
Ovsena kaša može posebno naštetiti ljudima sa određenim gastrointestinalnim problemima kao što je bolest iritabilnog creva.
“Ako imate osetljiv stomak, vlakna u ovsenim pahuljicama mogu izazvati nadimanje i gasove“, kaže Rokana Ehsani, nutricionista i portparol za medije Akademije za ishranu i dijetetiku.
Ako ste netolerantni na vlakna, možda je najbolje da preskočite ovsene pahuljice i umesto toga izaberete opciju sa nižim sadržajem vlakana.
“Ako osoba izbegava ovsenu kašu zbog visokog sadržaja vlakana i bori se da toleriše hranu bogatu vlaknima, mogla bi da izabere kremu od pšenice, griza ili belog pirinča“, kaže Ehsani i dodaje:
“Ako imate celijakiju, potražite zob bez glutena, jer ovas kupljena u prodavnici može biti kontaminirana glutenom.
Ipak, na kraju, ono što stavite u svoju ovsenu kašu može dovesti do najvećih problema.
“Ako jedete ovsenu kašu i dodate zaslađivač poput smeđeg šećera, meda ili javorovog sirupa, povećavate ukupne kalorije i povećavate ukupne ugljene hidrate“, kaže Ehsani.
Ona dalje naglašava da treba paziti na aromatizirane pakete ovsene kaše.
“Na primer, ovsene pahuljice koje se prodaju kao javorov sirup i ovsena kaša sa smeđim šećerom ili jagode i krem ovsena kaša, obično imaju puno dodatih sastojaka i šećera zbog kojih hranljiva žitarica više nije hranljiva“, kaže Ehsani.
Ona nastavlja da je bolje kupiti obične ovsene pahuljice i dodati svoje hranljive prelive, poput svežeg voća, orašastih plodova, semenki ili putera od orašastih plodova, i sopstvene začine poput cimeta i kardamoma da začinite svoju ovsenu kašu.
Međutim, dodavanje šećera nije jedina stvar koja može učiniti vašu ovsenu kašu nezdravom.
“Ako jedete ovsenu kašu napravljenu od punomasnog mleka, to će štetiti vašem srcu. Umesto toga, povećavate količinu zasićenih masti, što je direktno povezano sa povećanjem lošeg LDL – holesterola”, kaže Ehsani.
Da bi vaša ovsena kaša bila zdrava za srce, napravite ovsenu kašu sa mlekom bez masti, bademovim mlekom ili jednostavno sa vodom, prenosi klix.ba.