• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Razlozi zbog kojih ne bi trebalo da jedete ovsenu kašu
Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Razlozi zbog kojih ne bi trebalo da jedete ovsenu kašu

CityMagazine
21.05.2023. 2 min Ishrana

Ovsena kaša je hrana koju mnogi od nas vole da jedu za doručak ili užinu, mada ovaj obrok vam može izazvati poteškoće ako imate problema sa stomakom.

Ovsena kaša može posebno naštetiti ljudima sa određenim gastrointestinalnim problemima kao što je bolest iritabilnog creva.

“Ako imate osetljiv stomak, vlakna u ovsenim pahuljicama mogu izazvati nadimanje i gasove“, kaže Rokana Ehsani, nutricionista i portparol za medije Akademije za ishranu i dijetetiku.

Ako ste netolerantni na vlakna, možda je najbolje da preskočite ovsene pahuljice i umesto toga izaberete opciju sa nižim sadržajem vlakana.

“Ako osoba izbegava ovsenu kašu zbog visokog sadržaja vlakana i bori se da toleriše hranu bogatu vlaknima, mogla bi da izabere kremu od pšenice, griza ili belog pirinča“, kaže Ehsani i dodaje:

“Ako imate celijakiju, potražite zob bez glutena, jer ovas kupljena u prodavnici može biti kontaminirana glutenom.

Ipak, na kraju, ono što stavite u svoju ovsenu kašu može dovesti do najvećih problema.

“Ako jedete ovsenu kašu i dodate zaslađivač poput smeđeg šećera, meda ili javorovog sirupa, povećavate ukupne kalorije i povećavate ukupne ugljene hidrate“, kaže Ehsani.

Ona dalje naglašava da treba paziti na aromatizirane pakete ovsene kaše.

“Na primer, ovsene pahuljice koje se prodaju kao javorov sirup i ovsena kaša sa smeđim šećerom ili jagode i krem ovsena kaša, obično imaju puno dodatih sastojaka i šećera zbog kojih hranljiva žitarica više nije hranljiva“, kaže Ehsani.

Ona nastavlja da je bolje kupiti obične ovsene pahuljice i dodati svoje hranljive prelive, poput svežeg voća, orašastih plodova, semenki ili putera od orašastih plodova, i sopstvene začine poput cimeta i kardamoma da začinite svoju ovsenu kašu.

Međutim, dodavanje šećera nije jedina stvar koja može učiniti vašu ovsenu kašu nezdravom.

“Ako jedete ovsenu kašu napravljenu od punomasnog mleka, to će štetiti vašem srcu. Umesto toga, povećavate količinu zasićenih masti, što je direktno povezano sa povećanjem lošeg LDL – holesterola”, kaže Ehsani.

Da bi vaša ovsena kaša bila zdrava za srce, napravite ovsenu kašu sa mlekom bez masti, bademovim mlekom ili jednostavno sa vodom, prenosi klix.ba.

Oznake:

ovsene pahuljice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Naučno otkriće koje bi moglo da promeni istoriju Alchajmerove bolesti: I lekari su iznenađeni
Prethodni

Naučno otkriće koje bi moglo da promeni istoriju Alchajmerove bolesti: I lekari su iznenađeni

Da li je aluminijumska folija zaista štetna po naše zdravlje
Sledeći

Da li je aluminijumska folija zaista štetna po naše zdravlje

Sledeći
Da li je aluminijumska folija zaista štetna po naše zdravlje
21.05.2023.

Da li je aluminijumska folija zaista štetna po naše zdravlje

Prethodni
20.05.2023.

Naučno otkriće koje bi moglo da promeni istoriju Alchajmerove bolesti: I lekari su iznenađeni

Naučno otkriće koje bi moglo da promeni istoriju Alchajmerove bolesti: I lekari su iznenađeni

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖