Ulje na kom ste pržili hranu, moguće je iskoristiti ponovo, a evo i kako
Ulje je neophodan sastojak u kuhinji, ali, nažalost, njegova cena nije baš jeftina. Upravo iz tog razloga nije loše znati kako da štedite ulje nakon što ste već pržili sa njim.
Naime, ako niste znali, ulje koje ste prethodno koristili za prženje i pečenje možete ponovo upotrebiti, ali treba obratiti pažnju na to kako ga pravilno sačuvati za sledeću upotrebu, piše Tasting Table.
Kada završite sa prženjem, pustite da se ulje ohladi. Kada dostigne bezbednu temperaturu, odvojite komadiće hrane koji su ostali u njemu. Zatim preko posude u kojoj nameravate da čuvate stavite finu cediljku ili gazu i procedite ulje. Budite oprezni pri sipanju, jer na dnu friteze mogu biti veći komadi otpada. Odbacite ih odvojeno.
Nakon toga, čuvajte ulje u zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu. Ne postoji zvanično pravilo o tome koliko puta možete ponovo koristiti ulje – međutim, pokvariće se što ga više koristite, i tada neće biti ni ukusno, a ni bezbedno.
Ako je mutno, ima čudan miris ili su se na njemu stvorile naslage, vreme je da ga zamenite novim uljem.
Takođe, postoji jednostavan način da odredite kada je vreme za promenu ulja. Naime, prilikom prženja pazite da se ulje ne dimi, jer je to znak da su u njemu počela da se stvaraju štetna jedinjenja, prenosi večernji.hr.