Upozorenje lekara: Omiljeni ručak s nogu doprinosi srčanom i moždanom udaru
Konzumiranje hamburgera može povećati rizik od moždanog udara, upozorio je američki doktor Majkl Greger.
On je naveo dokaze da hamburgeri imaju visok sadržaj zasićenih masti i visok nivo soli, kao i trimetilamin N-oksid (TMAO).
“Naše crevne bakterije pretvaraju karnitin iz mesa u trimetilamin. Naša jetra ga oksidiše u TMAO, što može doprineti srčanom udaru, moždanom udaru i smrti”, objasnio je dr Greger.
Bilo koja vrsta prerađenog mesa, kao što su šunka, slanina, kobasica ili salama, nije zdravija opcija. Naime, prema studiji Univerziteta Oksford, koja je obuhvatila podatke više od 1,4 miliona ljudi, „unošenje prerađenog mesa većeg od 50 grama dnevno povećava rizik od koronarne bolesti srca za 18 odsto”.
Prerađeno meso je bogato soli, što podiže krvni pritisak, a visok krvni pritisak je dobro utvrđen faktor rizika za koronarne bolesti srca.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da koronarna bolest srca povećava rizik od moždanog udara.
“Velika većina dostupnih dokaza podržava povezanost između konzumiranja voća i povrća i smanjenog rizika od moždanog udara“, kaže dr Greger.
Drugim rečima, kada birate ručak, imajte na umu da je bolje izabrati zdravu salatu sa puno povrća, nego hamburger, prenosi index.hr.