• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Zašto bi trebalo da se vratimo starim dobrim tiganjima od livenog gvožđa?

Milica Arsić
17.07.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Posuđe od livenog gvožđa bilo je nezamenljivo u evropskim i američkim domovima 500 godina, dok je u Aziji bilo u upotrebi još pre 2000 godina.

No, u kasnim 1950-im, aluminijski tiganji obloženi teflonom zavladali su tržištem. Bili su lakši, brže su se zagrevali i hladili, a najbolje od svega, imali su neki glatki tajanstveni premaz na sebi koji je sprečavao lepljenje hrane i olakšavao čišćenje.

Nažalost, poput mnogih modernih pogodnosti izumljenih u to doba, naučili smo da sjajni tiganji s neprijanjajućim premazom imaju svoje nedostatke.

Povezani članci

Jedete sir svakog dana? Nutricionista odgovara koliko je to zdravo

Možda zvuči suludo, ali hodanje unazad je veoma zdravo, a evo i zašto

Teflon pripada visoko toksičnoj klasi „večnih hemikalijaˮ koje se nazivaju perfluoroalkilne hemikalije ili PFA, koje polako cure u našu hranu, posebno na visokim temperaturama.

Nedavna studija otkrila je da hemikalije u teflonu i drugom neprianjajućem posuđu smanjuju testosteron, penise i doprinose neplodnosti.

Imajući to na umu, u nastavku izdvajamo prednosti povratka na dobro staro liveno gvožđe.

1. Koristi se hiljadu godina… Ništa nije bolje od testa vremena da se proveri da je li proizvod siguran i vredan truda. Lonci i tiganji od levanog gvožđa upotrebljavaju se od kraja bronzanog doba (oko 1000. p.n.e.). Još uvek zapravo živimo u gvozdenom dobu, iako bi se moglo tvrditi da danas koristimo više čelika i aluminijuma nego bilo šta drugo.

2. Netoksično… Gvožđe je zapravo neophodan nutrijent u našoj ishrani.

3. Ne lepi se i lako se čisti… Verovali ili ne, sve dok tiganj dobro obložite uljem za kuvanje i zagrejete ga pre upotrebe, hrana ne bi trebalo da se lepi za njega, kao što je to slučaj sa nerđajućim čelikom. A kada se hrana zalepi za njega, možete koristiti čeličnu vunu na njemu (za razliku od teflona), koja je skida bez problema.

4. Podnosi visoku temperaturu… Možete ga staviti u pećnicu ili odmah na otvorenu vatru.

5. Ravnomerno kuva… Mnogi kuvari glasaju za liveno gvožđe zbog njegove vrhunske raspodele toplote.

6. Hrana se odlično zapeče… Daje lepu hrskavu koricu vašim hamburgerima, kobasicama, prženoj ribi ili pečenom povrću.

7. Može se koristiti kao roštilj. Kao što smo već naveli, ako idete na kampovanje ili pokušavate nešto slično u svom dvorištu, možete da ga stavite iznad vatre ili na štednjak (s dobrim ventilacijskim otvorom) i dobijete taj lep ugljen – pečenog ukusa.

8. Jeftini su… U poređenju sa svim novim modnim varijantama lonaca i tiganja s neprijanjajućim slojem bez PFA, zapravo možete kupiti izdržljivije liveni posuđe za manje novca.

9. Traju zauvek… Nećete morati da brinete o ogrebotinama, krhotinama ili lomljenju ručki… liveno gvožđe je zahtevno koliko god može. Poznato je da vokovi od livenog gvožđa u Kini traju stotinama godina i prenose se s kolena na koleno, a s vremenom postaju sve bolji!

Jedina stvar koja je bolja od tiganja od livenog gvožđa mogla bi biti čvrst bakarni tiganj, ali budući da je bakra malo manje u izobilju od bronzanog doba, bolje je da budete spremni da potrošite poprilične novce na njega!

Izvor: Return to Now

Naslovna fotografija: Anshu A / Unsplash

Tags:

gvožđeprednostipriprema jelatiganj

Povezani članci

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

Share Article

Follow Me Written By

Milica Arsić

Ostali članci

Previous

Na letovanju s decom, odmorićete se samo 17 minuta dnevno

Next

Biofar Tri-Activ: Iskoristi najbolje

Next
18.07.2022.

Biofar Tri-Activ: Iskoristi najbolje

Previews
17.07.2022.

Na letovanju s decom, odmorićete se samo 17 minuta dnevno

Najnovije

Najveću britansku zvezdu jedni slave, drugi pljuju, a mi na Balkanu ga poredimo sa ovdašnjom velikom turbo folk zvezdom
CityMagazine
Nikola Kojo potkačio RTS: „Ne bih da uđem u sferu politike…“
CityMagazine
Ova pesma je zamalo završila kao naš predstavnik na Evroviziji, a masna je krađa velikog hevi metal hita
CityMagazine
Meni dan miriše na Pako Raban: da li se sećate domaće pesme koja odaje poštovanje preminulom dizajneru
CityMagazine
Pesma našeg kandidata za odlazak na Evroviziju već postala hit u Hrvatskoj
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖