Meso ne bi trebalo da odmrzavate na sobnoj temperaturi – može biti opasno
Izvlačenje paketa smrznutog mesa iz zamrzivača i ostavljanje na sobnoj temperaturi je prilično jednostavan način za odmrzavanje. Međutim, da li je ostavljanje sirovog mesa satima zaista najbolji način da ga odmrznete?
Ispostavilo se da bi ovaj metod mogao biti gori nego što mislite. Već znate da sirovo meso zahteva pažljivo rukovanje kako bi se sprečile bolesti koje se prenose hranom i rast bakterija. Međutim, dok možda perete ruke i pažljivo kuvate piletinu, govedinu i drugo meso, način na koji odmrzavate smrznuto meso je jednako važan.
Iako bi ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi moglo zvučati kao brži pristup, prilično je problematično. Naravno, ne radite ništa sa smrznutom hranom. Međutim, problem je što meso postaje delikatnije i podložnije bakterijama kada dostigne sobnu temperaturu.
Kako USDA objašnjava, smrznuto sirovo meso je bezbedno na neodređeno vreme kada je potpuno zamrznuto. Bakterije ne mogu da rastu ili da se razmnožavaju nakon što je meso zamrznuto i uskladišteno na temperaturama ispod 40 stepeni. Međutim, ostavljanje mesa na pultu ili u sudoperu ceo dan dok se odmrzava znači da dozvoljavate da meso dostigne temperaturu od preko 40 stepeni, a kada meso dostigne 41 stepen ili više, ono ulazi u zonu opasnosti od bakterija.
Sve bakterije koje su bile prisutne u vašem sirovom mesu pre nego što je zamrznuto mogu početi da se razmnožavaju na toplijoj temperaturi vaše kuhinje. Što je meso toplije, bakterije će se brže razmnožavati. Pored toga, kako se meso odmrzava, ono se neće odmrznuti ravnomerno. Spolja će se prvo odmrznuti, a centar će ostati zamrznut. To znači da će spoljašnji sloj vašeg sirovog mesa većinu vremena provoditi u opasnoj zoni, brzo skupljajući potencijalno opasne bakterije dok se unutrašnjost odmrzava.
Kao rezultat toga, USDA preporučuje da se kvarljiva hrana – uključujući sirovo meso – nikada ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Dakle, držanje mesa u različitim fazama procesa odmrzavanja tokom celog dana može dovesti do večere pune bakterija, prenosi klix.ba.