Zašto mirođija treba da se nađe u vašoj svakodnevnoj ishrani
Blagotvorna dejstva za fizičko i psihičko zdravlje jasno govore o tome zašto je “mirođija u svakoj čorbi”.
Seme mirođija, kao i ulje, često se koriste u prehrambenoj indrustiji. Aromu mirođije možete osetiti u pekarskim proizvodima, grickalicama, začinima i mesnim proizvodima, kao i u pojedinim likerima. Sastojak je mnogobrojnih sapuna, parfema, deterdženata, krema, pa i losiona.
Bogata kalcijumom, manganom i gvožđem, mirođija predstavlja dobar antioksidant, a pruža i sajna antiinflatorna i antivirusna svojstva, piše rts.rs
Pomaže u smanjenju menstrualnih bolova
Istraživanje koje je sprovelo Odeljenje za biostatistiku i demografiju na Univerzitetu Kon Kajen na Tajlandu pokazaloje pozitivne efekte mirođije na bolne menstruacije kod studentkinja.
Studentkinje su koristile biljne lekove koji, pored mirođije, sadrže i đumbir, guavu, valerijanu, riblje ulje i kamilicu. Rezultati su bili pozitivni, dok se mirođija naročito istakla kao efikasan sastojak u smanjenju bola.
Mirođijom protiv depresije
Studija objavljena u American Journal of Therapeutics bavila se antidepreivnim i analgetičkim svojstvima ekstrata mirođije iz južnog Maroka. Ekstrat biljke davan je ispitanicima i pokazao je bolje antidepresivne i analgetičke efekte u poređenju sa referentnim lekovima.
Smanjuje holesterol
Otkrivena su neverovatna dejstva mirođije pri snižavanju holesterola. Pažljivim istraživanjima utvrđeno je da efekat ekstrata i tableta mirođije na holesterol kod hrčka sa povišenim holesterolom deluje pozitivno i snižava ga.
Kako se mirođija koristi i čuva?
Kako biste izbegli muke oko intenzivnog pranja mirođije, koristite je što svežiju, organsku, raslu u čistom okruženju. Pošto se izuzetno brzo suši, potrebno je da ovoj biljki obezbedite dosta vlage. Mirođiju možete čuvati u vlažnim papirnim ubrusima ili u posudi sa vodom, ali i u kesi u frižideru ili zatvorenu u staklenoj kutiji sa hermetičkim poklopcem.
Zamrzavanje takođe predstavlja odličan način skladištenja, što će očuvati mirođiju čak nekoliko meseci. Nežno iseckajte listove na manje komade i zamrznite ih.
Iseckana ili cela grančica mirođije može se dodavati u supe, čorbe, jela od mesa, teseteninu, jaja ili variva. Odličan je dodatak sosovima i umacima, a sjajno se slaže i serviran uz obrok od dimljenog ili pečenog lososa. U svakom slučaju, obrok koji sadrži mirođiju biće kompletan i u pogledu ukusa, ali i lekovitog dejstva.