Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

13 uvrnutih činjenica o vešticama koje niste znali

AUTOR: Isidora Spasić 20 Oct, 2018
13 uvrnutih činjenica o vešticama koje niste znali

One su zle i ružne, lete na metlama, jedu malu decu, i bave se opskurnim aktivnostima. Tako se barem uopšteno i površno gleda na veštice, što je naravno daleko od svake istine. Razbijte iluzije i saznajte nešto novo o ovim damama, čitajući 13 (nikako ukletih) činjenica u nastavku.

Halloween nije jedini praznik koji veštice slave

Postoji i praznik koji se zove Beltane, a slavi se svakog prvog maja i dvadeset četvrtog juna, kada počinje kratkodnevica.

(foto izvor: www.scenesterwitch.blogspot.com)

Uskrs je u Švedskoj povezan sa vešticama

Nekada se verovalo da pre Uskrsa švedske veštice lete na svojim metlama preko krovova i dimnjaka, pa odlaze da se sastanu na planinama. Deca su se u tom periodu i oblačila kao veštice, a zatim odlazila od vrata do vrata da traže slatkiše.

(foto izvor: www.popsugar.com)

Veštice prezentuju političku korektnost

Iako često sa sobom nose negativnu konotaciju, a kao što znamo i tešku istorijsku prošlost, veštice se pojavljuju u skoro svim kulturama. Te tako, one se mogu videti u različitim bojama, oblicima, godištima, nacionalnostima, etnicitetima…

(foto izvor: www.broadly.vice.com)

Veštice služe svetu na razne načine

One ne moraju uvek da budu zle i naopake, jer su pre svega tu da štite majku Zemlju i pomažu drugim ljudima. U tom smislu veštice učestvuju u magijskim aktivnostima, bacaju čini, proriču sudbinu, uspostavljaju spiritualnu ravnotežu, leče duh i telo.

(foto izvor: www.wheretoget.it)

Religioznost ne ograničava veštice

Nisu sve veštice vezane za njihovu zvaničnu pagansku religiju imena Wicca. Mnoge su zapravo ateistkinje, ili pripadnice drugih religija, poput hrišćanske, budističke, jevrejske, muslimanske…

(foto izvor: www.historylists.org)

Moderne veštice koriste savremene tehnologije

Istina je da su starinski metodi deo tradicije veštica, pa se tako i danas poštuju i koriste. To ipak ne znači da veštice ne prate vreme u kome žive, zbog čega postoji i termin technowitches, koji znači da se veštice koriste internetom i kompjuterima kao alatkama za veštičarenje.

(foto izvor: www.artstation.com)

Veštice su socijalno aktivne

U bajkama i pričama veštice obično žive same duboko u šumi, izolovane od društva. U realnosti to nije istina, s obzirom da su mnoge veštice ne samo normalne članice društva, već su veoma poznate i na visokim pozicijama.

(foto izvor: www.popsugar.com)

Stereotip zle veštice potpuno je pogrešan

Veštice se uglavnom prezentuju kao zle i ružne, što predstavlja veliku istorijsku nepravdu, s obzirom da su vekovima žene ubijane pod sumnjom da se bave veštičarenjem. Stigma, nažalost, traje i danas.

(foto izvor: www.popsugar.com)

Crna mačka nije jedini veštičin ljubimac

Izgleda da veštica koja nije u pratnji crne mačke, i nije prava veštica. To doduše nije baš tako, pošto se u njihove druge kućne ljubimce ubrajaju psi, zečevi, lisice, lasice, zmije, i ptice poput vrane ili čavke.

(foto izvor: www.pinterest.co.uk)

I boginje su veštice

Obožavane, poštovane i cenjene jesu bile boginje koje su se bavile magijom i vračanjem. Prisetite se na primer Hekate, Dijane, Lilit i Freje.

(foto izvor: www.en.wikipedia.org)

Prvi izvedeni balet bio je inspirisan vešticom

Katarina de Mediči je 1581. godine podržala plesnu trupu La Ballet Comique de la Reine, koja je izvela šest sati dugu plesnu tačku, inspirisanu boginjom i vešticom Kirke.

(foto izvor: www.popsugar.com)

Ples je oduvek bio povezan sa vešticama

Da li bi vam ikada palo na pamet da valcer potiče od tajnih balova, na kojima su se veštice nalazile kako bi plesale? E, pa to je zapravo istina! Sve je otpočelo u XVI veku, a i tada se smatralo skandaloznim.

(foto izvor: www.satanicmagic.wordpress.com)

Prvi zapadnjački roman dobio je naziv po jednoj veštici

Ovaj roman objavljen je u Španiji, a centralni lik bila je veštica imena La Celestina. Trenutak kada se knjiga pojavila istorijski je bio veoma važan, a kroz radnju romana provlači se jasna i direktna empatija prema vešticama, prostitutkama, i ženama uopšte.

(foto izvor: www.tareafacilcom.blogspot.com)

Foto izvor za naslovnu sliku: www.theresashalloweenwonderland.blogspot.com

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…