Kako do održivog poslovanja u ugostiteljstvu?
Dok sedimo u baštama gradskih kafića i restorana, mirisi i ukusi su isti oni, dobro poznati, koje pamtimo od ranije, ali nešto je ipak drugačije – jer sedimo za stolom predviđenim za 6 osoba, koji sada ima samo tri stolice, zbog pravila bezbednog rastojanja.
Kao privredna delatnost ugostiteljstvo i hotelijerstvo je uslovno zavisno – u vreme kada privreda dobro funkcioniše, promet u ugostiteljskim objektima raste, konzumiranje obroka van kuće je učestalije, ljudi više putuju i više troše. U vanrednim situacijama to su istovremeno i prve stvari kojih se ljudi odriču. Prema zvaničnoj statistici, u objektima za pružanje usluga ishrane i smeštaja u Srbiji zaposleno je oko 78.500 ljudi, čija je zdravstvena bezbednost prioritet, isto koliko i sigurnost njihovih gostiju. Pored postojećih higijenskih standarda, potrebna je i primena novog pristupa zdravstveno bezbednog konzumiranja hrane i pića, koji nameće smanjen broj sedećih mesta i porast svakodnevnih troškova potrošnog materijala.
Ipak, ovu situaciju možemo da preokrenemo u našu korist, jer ono na šta možemo trenutno uticati jeste reorganizacija posla u pravcu održivog poslovanja. Revidirajmo sredstva ponude u pravcu održivih menija. Pozabavimo se kalkulacijama i nabavkom lokalnih i sezonskih proizvoda gde god je to moguće – to može značajno uticati na profitabilnost. Umanjimo potrošnju energije, vode i pokrenimo ozbiljno upravljanje otpadom od hrane i ambalaže.
Svesna važnosti koju održivost ima, posebno u ugostiteljskom sektoru, kompanija METRO Cash & Carry Srbija od 15. do 19. juna, obeležava nedelju održivog poslovanja i u sklopu nje METRO dan održive gastronomije, pa se tako na društvenim mrežama mogu pronaći ideje o održivom poslovanju u ugostiteljskim objektima, na jednostavan i prihvatljiv način.
Ljubav i strast prema hrani i profesionalni entuzijazam uticali su na to da je ukupan gastronomski doživljaj danas mnogo više od zadovoljenja osnovnih potreba. Učinimo sve da restorani ostanu ono što jesu – mesto gde su hrana i piće poseban doživljaj za sva čula.