Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako do održivog poslovanja u ugostiteljstvu?

AUTOR: CityMagazine 18 Jun, 2020
Kako do održivog poslovanja u ugostiteljstvu?

Dok sedimo u baštama gradskih kafića i restorana, mirisi i ukusi su isti oni, dobro poznati, koje pamtimo od ranije, ali nešto je ipak drugačije – jer sedimo za stolom predviđenim za 6 osoba, koji sada ima samo tri stolice, zbog pravila bezbednog rastojanja.

Kao privredna delatnost ugostiteljstvo i hotelijerstvo je uslovno zavisno – u vreme kada privreda dobro funkcioniše, promet u ugostiteljskim objektima raste, konzumiranje obroka van kuće je učestalije, ljudi više putuju i više troše. U vanrednim situacijama to su istovremeno i prve stvari kojih se ljudi odriču. Prema zvaničnoj statistici, u objektima za pružanje usluga ishrane i smeštaja u Srbiji zaposleno je oko 78.500 ljudi, čija je zdravstvena bezbednost prioritet, isto koliko i sigurnost njihovih gostiju. Pored postojećih higijenskih standarda, potrebna je i primena novog pristupa zdravstveno bezbednog konzumiranja hrane i pića, koji nameće smanjen broj sedećih mesta i porast svakodnevnih troškova potrošnog materijala.

Ipak, ovu situaciju možemo da preokrenemo u našu korist, jer ono na šta možemo trenutno uticati jeste reorganizacija posla u pravcu održivog poslovanja. Revidirajmo sredstva ponude u pravcu održivih menija. Pozabavimo se kalkulacijama i nabavkom lokalnih i sezonskih proizvoda gde god je to moguće – to može značajno uticati na profitabilnost. Umanjimo potrošnju energije, vode i pokrenimo ozbiljno upravljanje otpadom od hrane i ambalaže.

Svesna važnosti koju održivost ima, posebno u ugostiteljskom sektoru, kompanija METRO Cash & Carry Srbija od 15. do 19. juna, obeležava nedelju održivog poslovanja i u sklopu nje METRO dan održive gastronomije, pa se tako na društvenim mrežama mogu pronaći ideje o održivom poslovanju u ugostiteljskim objektima, na jednostavan i prihvatljiv način.  

Ljubav i strast prema hrani i profesionalni entuzijazam uticali su na to da je ukupan gastronomski doživljaj danas mnogo više od zadovoljenja osnovnih potreba. Učinimo sve da restorani ostanu ono što jesu – mesto gde su hrana i piće poseban doživljaj za sva čula.

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Scena

Za Anom je trčao krem Njujorka, a onda je završila u zatvoru: Danas se desio preokret

Ana Sorokin, poznata i kao Ana Delvi, našla se u fokusu jednog od najvećih Njujorških skandala poslednjih godina, o kome…

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Samo nam nije jasno kako je mislio da je ovo tačan odgovor? Takmičar u Slagalici postao hit na društvenim mrežama

Učesnici u kvizovima svakako moraju da se prihvate one stare delbojevštine “ko ne riskira, ne profitira” ako žele da pobede,…

Slogan “ne diraj mi ribicu” izazvao haos na mrežama: Ovo je objašnjenje kreatora kampanje

Nova kampanja Svetske organizacije za zaštitu prirode WWf izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama, a povod su vrlo kontroverzni…

Za slobodu! Najpoznatije francuske glumice su odsekle svoju kosu zbog protesta u Iranu

Neke od vodećih francuskih glumice, poput Žulijet Binoš, Izabel Iper i Marion Kotijard ošišale su pramenove kose u znak protesta…

Megan Markl otkrila trik kako da joj odeća miriše tokom celog dana

Megan Markl je na svom blogu “The Tig” otkrila trik uz koji tvrdi da joj odeća miriše tokom čitavog dana…