Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako do održivog poslovanja u ugostiteljstvu?

AUTOR: CityMagazine 18 Jun, 2020
Kako do održivog poslovanja u ugostiteljstvu?

Dok sedimo u baštama gradskih kafića i restorana, mirisi i ukusi su isti oni, dobro poznati, koje pamtimo od ranije, ali nešto je ipak drugačije – jer sedimo za stolom predviđenim za 6 osoba, koji sada ima samo tri stolice, zbog pravila bezbednog rastojanja.

Kao privredna delatnost ugostiteljstvo i hotelijerstvo je uslovno zavisno – u vreme kada privreda dobro funkcioniše, promet u ugostiteljskim objektima raste, konzumiranje obroka van kuće je učestalije, ljudi više putuju i više troše. U vanrednim situacijama to su istovremeno i prve stvari kojih se ljudi odriču. Prema zvaničnoj statistici, u objektima za pružanje usluga ishrane i smeštaja u Srbiji zaposleno je oko 78.500 ljudi, čija je zdravstvena bezbednost prioritet, isto koliko i sigurnost njihovih gostiju. Pored postojećih higijenskih standarda, potrebna je i primena novog pristupa zdravstveno bezbednog konzumiranja hrane i pića, koji nameće smanjen broj sedećih mesta i porast svakodnevnih troškova potrošnog materijala.

Ipak, ovu situaciju možemo da preokrenemo u našu korist, jer ono na šta možemo trenutno uticati jeste reorganizacija posla u pravcu održivog poslovanja. Revidirajmo sredstva ponude u pravcu održivih menija. Pozabavimo se kalkulacijama i nabavkom lokalnih i sezonskih proizvoda gde god je to moguće – to može značajno uticati na profitabilnost. Umanjimo potrošnju energije, vode i pokrenimo ozbiljno upravljanje otpadom od hrane i ambalaže.

Svesna važnosti koju održivost ima, posebno u ugostiteljskom sektoru, kompanija METRO Cash & Carry Srbija od 15. do 19. juna, obeležava nedelju održivog poslovanja i u sklopu nje METRO dan održive gastronomije, pa se tako na društvenim mrežama mogu pronaći ideje o održivom poslovanju u ugostiteljskim objektima, na jednostavan i prihvatljiv način.  

Ljubav i strast prema hrani i profesionalni entuzijazam uticali su na to da je ukupan gastronomski doživljaj danas mnogo više od zadovoljenja osnovnih potreba. Učinimo sve da restorani ostanu ono što jesu – mesto gde su hrana i piće poseban doživljaj za sva čula.

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…