Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nemački grad je pronašao moderan način da beskućnicima omogući spavanje u toplom

AUTOR: CityMagazine 28 Jan, 2021
Nemački grad je pronašao moderan način da beskućnicima omogući spavanje u toplom

Ljudima koji nemaju dom posebno je teško u ovom trenutku. Pronalaženje adekvatnog skloništa za spavanje usred zime je oduvek bio veliki izazov za njih, a sada u vreme pandemije imaju još jedan novi problem o kome moraju da vode računa.

Kako bi pomogla beskućnicima u Nemačkoj, kompanija pod nazivom Ulmer Nest na različitim lokacijama u gradu Ulmu postavila je mini-kabine sa krevetom, koje pružaju neophodnu toplotu za miran san. Ovaj projekat je započet 8. januara ove godine, a ako se pokaže uspešnim, mini-kabine za spavanje će biti postavljene i u drugim gradovima u Nemačkoj.

Svaka od ovih mini-kabina napravljena je od drveta i čelika i u nju mogu da stanu dve osobe ili jedna osoba i njen ljubimac ili prtljag. One ne propuštaju vodu, štite od hladnoće, vetra i vlage, a grejanje u njima obezbeđeno je uz pomoć solarnih panela. Mini-kabine za spavanje se mogu zaključati iznutra, a kada neka osoba kroči u njih, aktivira se senzor koji obaveštava socijalne radnike da su one zauzete. Na osnovu ove evidencije, oni onda mogu da organizuju čišćenje mini-kabina kada ih beskućnici privremeno napuste.

Mini-kabine za spavanje ne bi trebalo da postanu alternativa pravim socijalnim stanovima za siromašne građane bez permanentnog krova nad glavom, već da posluže samo kao ispomoć u situaciji kada oni nemaju bilo gde drugde da odu da spavaju, a napolju su niske temperature.

Ovaj humanitarni projekat kompanije Ulmer Nest za sada je naišao na dobar odjek u Ulmu, kako kod samih beskućnika, tako i kod zvaničnika i građana. Niko od stanovnika ovog grada se do sada nije žalio na mini-kabine, a neki od njih su pokazali svoju humanost tako što su donosili doručak i topao čaj svojim novim komšijama u mini-kabinama za spavanje.

Izvor: My Modern Met

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…