Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Otvorene prijave za ovogodišnji projekat Budi Coolturan

AUTOR: CityMagazine 06 Oct, 2020
Otvorene prijave za ovogodišnji projekat Budi Coolturan

Studentska organizacija ESTIEM, lokalna grupa Beograd, jubilarni deseti put zaredom organizuje projekat Budi Coolturan, koji će se održati u periodu od 16. do 18. oktobra 2020. godine u prostorijama event centra Fabrike.

Projekat Budi Coolturan ima za cilj da podigne svest mladih o kulturi, ali i da njegovim učesnicima predoči njeno drugačije viđenje. Nastavljajući tradiciju od prošle godine, trudili smo se da obuhvatimo što više dimenzija kulture, kao što su umetnost – film, muzika, književnost, ples i vizuelne umetnosti, ali i svakodnevni život, moda, psihologija, filozofija, istorija, sociologija i teologija.

Cilj nam je da to uradimo na što interaktivniji, zanimljiviji i kreativniji način, te se koncept ovogodišnjeg projekta zasniva na više različitih formi: panel, dvougao, intervju, radionice, izložbe, diskusije i debate.

Ovogodišnji koncept projekta osmišljen je kao kulturni vremeplov. Jedinstvenim putovanjem kroz dekade 20. veka sprovešćemo vas kroz kulturu od 70-ih godina, pa do danas. Za samo dva dana, koliko traje projekat, osvrnućemo se na to šta je nekada predstavljala kultura i kako je ona uticala na današnjicu, a takođe i koje su razlike, a koje sličnosti. 

Prvi dan projekta ćemo zajedno uroniti u čudesan svet 70-ih i 80-ih godina. Kroz priču stručnjaka i izvođača uz čije pesme i dan-danas uživamo, upoznaćemo se sa dva velika muzička pravca koji su obeležili te epohe. Takođe, slušaćemo o tome kako je tekao proces stvaranja filma kroz sve aspekte od živopisnih književnih dela, a i naučiti neke od čuvenih plesnih pokreta ovih epoha: moon walk, robot dance...

Drugi dan smo posvetili novijim epohama – 90-im i modernom dobu, gde će, kroz inspirativan razgovor sa Draganom Bjelogrlićem, učesnici 1 na 1 čuti šta se sve dešavalo u muzici, na filmu, u književnosti, na televiziji, ali i na ulicama 90-ih. Takođe, imaće priliku da porazgovaraju sa mladim studentima, umetnicima, koji traže svoje mesto pod suncem u sadašnjoj kulturi.

Osim Dragana Bjelogrlića, na projektu ćete imati prilike da slušate i Dragog i Žiku iz Yu grupe, Stanka Crnobrnju, Tihomira Stanića, Gorana Markovića, Divnu Vuksanović i mnoge druge značajne ličnosti iz sveta kulture.

Glavni cilj projekta Budi Coolturan je da svaki pojedinac, koji je deo kulturnog života današnjice, stekne kritičko razmišljanje o kulturi i da bude svestan da upravo on treba da bude željena promena u svetu, a da će to jedino postići širenjem svoje svesti i znanja o kulturi.

Projekat okuplja sve studente Univerziteta u Beogradu koji žele da učestvuju u kulturnoj revoluciji i grade nove temelje kulture.

Prijave za projekat su otvorene do 12. oktobra 2020. godine na zvaničnom sajtu organizacije, dok će sve informacije biti dostupne, kako na zvaničnom sajtu organizacije, tako i na profilima na društvenim mrežama.

Naslovna fotografija: Antonio Ahel/ATAImages

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…